xcounter
#

Boeing хотіла поставити 3 і 4 винищувач F-15EX ще у грудні 2022 року: з чим пов’язані значні затримки

4259
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

ПС США вже мають у своєму активі два випробувальні літаки з партії Lot 1А, і очікують на наступні винищувачі з Lot 1B

Повітряні Сили США вже мають у своєму активі два нових винищувачі F-15EX Eagle II, і 1 листопада компанія Boeing у своїх соцмережах оприлюднила кадри з перших льотних випробувань третього літака, який пізніше у цьому місяці має бути поставлений службі.

Водночас директор компанії з розвитку бізнесу Роб Новотни відзначає, що компанія вже завершила виробництво четвертого винищувача і невдовзі має поставити його ПС США — після передачі третього літака. Таку інформацію він повідомив в інтерв’ю виданню Defense News.

Читайте також: Вперше з часів війни з Іраком: одночасно два АУГ США у Середземному морі, а РФ відправила "Адмирал Григорович"
F-15EX

І також він визнає, що сьогодні виробництво цих літаків йде не так швидко, як би цього хотілося, і що у Повітряних силах США вже висловили своє незадоволення щодо низьких темпів постачань і проблем з виробництвом.

"Коротше кажучи, ми промахнулися", — відзначив Новотни у коментарі виданню. Річ у тім, що третій та четвертий літак, які невдовзі мають отримати ПС США, будуть поставлені у рамках партії Lot 1B, і за попередніми планами перший з літаків цього лоту мав би бути поставлений ще майже рік тому, у грудні 2022 року.

Проблеми з затримкою F-15EX були пов’язані з постачальником однієї з частин фюзеляжу літака, які були неналежної якості; крім того, також було виявлено, що у Boeing банально "неправильно просвердлили отвори для встановлення лобового скла на чотирьох винищувачах через несправний інструмент".

Водночас після провалу поставки літаків у грудні 2022 році, у Boeing скоригували дати і планували передати третій та четвертий F-15EX відповідно у липні та серпні вже цього року, і тепер вони запізнюються на чотири місяці.

Проблеми з затримкою Новотний пояснює переходом на новий виробничий підхід до F-15EX, який на практиці виявився складнішим — у цьому підході використовують такі "переваги сучасних виробничих процесів", як 3D-креслення та автоматичне свердління отворів. Разом з тим, щоб коректно використовувати нові інструменти, компанії знадобилося більше часу, щоб навчити співробітників, які використовували ту чи іншу техніку.

Водночас Новотни відзначає, що компанія врахувала отримані уроки, які будуть втілені в наступній партії, де F-15EX вже будуть вироблятися швидше — втім, залишається актуальним питання вчасного постачання тих чи інших компонентів від підрядників.

Наразі відомо, що п’ятий та шостий літак з першої партії будуть готові до експлуатації через декілька тижнів, а їх передача Повітряним силам США планується до кінця першого кварталу 2024 року.

Читайте також: Скільки коштують F-15EX та F-35 і як взагалі рахують flyaway cost для цих літаків