xcounter
#

Boeing пропонує Польщі навіть часткову локалізацію F-15EX, які аргументи "за"

5594
Перший F-15EX для ПС США на заводі Boeing
Перший F-15EX для ПС США на заводі Boeing

Які фактори можуть впливати на вибір західних оборонних компаній, де розгортати виробництво

За поточними розрахунками свого Генштабу, Польща хоче мати до 10 ескадрилій або ж до 160 сучасних бойових літаків різних типів, у цей перелік входять зокрема дві ескадрильї літаків F-15EX, або ж 32 машини. Важливо, що поляки не просто накреслили перспективний план, але й поступово рухаються до його реалізації в рамках перемовин із корпорацією Boeing як виробником цих літаків.

При цьому, як пише польське профільне видання Defence24, самі представники Boeing під час перемовин висунули зустрічну пропозицію по частковій локалізації F-15EX на потужностях в Польщі, в тому числі "з прицілом" на зовнішні ринки. І тут особливо цікавими виглядають аргументи "за" від Boeing перемовлятись із Польщею по темі виробництва F-15EX.

Читайте також: DARPA обрала проєкт екраноплана та пожурила General Atomics за малу амбіційність

Defence24 тут і далі відтворює слова директора з розвитку продажів F-15EX в Boeing Роба Новотни, котрий в строю ВПС США сам пілотував такі літаки. І от саме він в коментарі польським журналістам заявляв наступні аргументи.

Польща має пряму воєнну загрозу від РФ, і саме тому полякам вкрай потрібен F-15EX, який може швидко здійнятись у повітря та брати бойове навантаження одразу на 10-12 вузлів підвіски.

При цьому самій Польщі навіть не треба буде окремо витрачатись на розгортання інфраструктури під обслуговування окремо F-15EX, оскільки такий літак буде сумісний з аналогічною інфраструктурою під F-16 та F-35. Ба більше, в Boeing пропонують навіть "певну синергію" в разі замовлення на F-15EX, наприклад, при поставках уже законтрактованих AH-64 Apache.

Третій F-15EX для ВПС США, фото - Boeing

В корпорації також роблять акцент і на тому, що літакобудівна галузь Польщі розвивається динамічно, і навіть на ту ж Boeing в цій країні працюють 1100 осіб персоналу. Але з іншої сторони, польська літакобудівна галузь все ж має проблеми з відтоком кадрів за кордон, оскільки місцеві потужності не завантажені на повну міру потенціалу. Тому Boeing тут побачила для себе сприятливий простір для розгортання нових потужностей.

Відтак в корпорації готові запропонувати полякам організацію виробництва деяких компонентів під F-15EX на потужностях польського ОПК, ну і також – налагодження обслуговування літаків цього типу на польських підприємствах. В тому числі – "з прицілом" і на обслуговування літаків F-15EX в строю ВПС США.

F-15EX, фото - U.S. Air Force

Все вищевикладене доволі ілюстративне в плані підходу, яким послуговуються західні оборонні компанії при вибору потенційного ринку для своєї роботи. Тобто – не тільки чому тій чи іншій країні треба той чи інший вид озброєння, але й також – чому конкретній корпорації має бути цікаво виготовляти його саме тут, а не в іншому місці.

Читайте також: Не встиг президент Румунії сказати про Patriot для ЗСУ, як уряд заговорив про "сумніви", чому так