xcounter
#

Полякам критично не вистачає одного типу озброєння, і вони купують свій Baobab-K

11437
Всі фото: Huta Stalowa Wola SA​
Всі фото: Huta Stalowa Wola SA​

Польський Baobab-K може встановити мінне поле довжиною у майже 2 км всього за 22 хвилини

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак сьогодні, 14 червня, під час свого візиту на польське підприємство Huta Stalowa Wola SA підписав контракт на постачання польському війську новітніх систем постановки мінних установок Baobab-K, а також мінних касет та протитанкових мін. Про це йдеться на офіційному сайті польського уряду.

Згідно з контрактом, виробник має поставити військовим 24 системи Baobab-K (а також послуги логістики та навчання) на суму 510 млн злотих або ж близько 124,4 млн доларів. Поставка машин здійснюватиметься у 2026-2028-х роках.

Читайте також: Корейський експрес у дії: продемонстровано перші екземпляри FA-50 та К239 Chunmoo для Польщі
Baobab-K мінний загороджувач Польща
Польський мінний загороджувач Baobab-K

Закупівля сучасної системи постановки мінних загороджень для Польщі особливо важлива, бо, як розповідають у виданні Defence24 наразі у поляків за цей напрямок "відповідальні" лише декілька інженерних мінних систем ISM Kroton. Вона створена на базі десантного бронетранспортера Opal-II від Huta Stalowa Wola та оснащена системою розсіювання мін UMN (чотири пускові установки по 20 контейнерів кожна для протипіхотних або ж протитанкових мін).

Kroton інженерна мінна система
Інженерна мінна система Kroton, зображення Huta Stalowa Wola

Крім того, раніше також поляки використовували самохідні мінні загороджувачі Kalina, яка може вміщувати до 125 протитанкових мін, але також у невеликих кількостях.

Нагадаємо, Baobab-K – вітчизняна польська розробка колісної машини-мінного загороджувача на базі шасі Jelcz 662D.43. Цей проєкт реалізується консорціумом компаній, що входять до складу Polish Armaments Group. Очолює проєкт Huta Stalowa Wola SA, також у ньому беруть участь Jelcz Sp. z o. o., BZE Belma SA та Військово-інженерний технологічний інститут.

Baobab-K Польща
Всього Baobab-K може переносити до 600 мін різних типів

Контракт було укладено 28 грудня 2018 року. Ця машина призначена для встановлення мінних полів різної щільності з легких, середніх та важких протитанкових мін.

Мінне поле встановлюється з пункта управління, причому у повністю автоматизованому режимі. Самоліквідація мін може бути запрограмована на конкретний час, а розташування мінних полів фіксується на цифрових картах, дані з яких можуть передаватися на вищі рівні управління. Для роботи машини потрібні всього два члени екіпажу – механік-водій та оператор системи.

мінний загороджувач Baobab-K
Кожна пускова Baobab-K має по 20 "стволів", у кожен з яких можна завантажити по 5 мін

Baobab-K оснащений шістьома модулями на 20 пускових кожен, причому в кожну окрему пускову можна завантажити по п’ять мін, тож загалом машина може мати до 600 різних мін, причому завантаження машини відбувається лише за 30 хвилин.

Лише за 22 хвилини польский Baobab-K може встановити мінне поле шириною від 30 до 90 метрів і довжиною у 1800 метрів, при цьому швидкість руху машини під час роботи становить від 5 до 25 км/год.

Читайте також: Польща офіційно закупила протитанкові ракети Hellfire: скільки коштують та скільки чекати