xcounter
#

Скільки коштують далекобійні ракети AMRAAM-ER для NASAMS та який цінник у AIM-120C-8

9509
Пуск AMRAAM-ER з NASAMS (всі фото: RTX)
Пуск AMRAAM-ER з NASAMS (всі фото: RTX)

Це перший дозвіл на продаж ракет AMRAAM-ER, які дозволяють оцінити їх ціну

За останні дні Агенція військового співробітництва міноборони США (Defense Security Cooperation Agency, далі - DSCA), оприлюднила ряд дозволі на продаж озброєння до іноземних країн, який стосується виключно ракет для знищення повітряних цілей. Зокрема Данія та Норвегія отримали дозволи на закупівлю AIM-120C-8, а Нідерланди на AMRAAM-ER, яка була створена для ЗРК NASAMS.

У всіх трьох дозволах зазначена, як кількість, так і гранична вартість, що дозволяє отримати максимальний цінник на ці ракети. Водночас варто пам'ятати, що DSCA, без дозволу якої неможливий експорт озброєння, дає лише максимальну ціну, яка у твердій угоді, якщо вона буде укладена, може бути меншою.

Читайте також: ЗСУ треба системи дистанційного мінування, втрати рашистів будуть удвічі більші

Але, у будь-якому випадку, продаж AMRAAM-ER для Нідерландів цікавий тим, що він дозволяє взагалі зрозуміти навіть орієнтовну ціну на цю ракету, яка забезпечує дальність перехоплення у 40 км, а у останній версії і до 60 км. Бо до цього дозвіл на продаж AMRAAM-ER був наданий лише Угорщині та Кувейту у межах комплексних постачань без можливості виокремити вартість цієї ракети.

Водночас Нідерланди отримали дозвіл на 174 ракети AMRAAM-ER, разом із супутнім обладнанням та послугами, із зазначенням, що їх вартість становить до 678 млн доларів. Тобто ціна однієї AMRAAM-ER складає до близько 3,9 млн доларів за одиницю при експорті.

У дозволі також зазначено, ці ракети призначені для модернізованої системи середньої дальності й вочевидь мова йде про NASAMS, який Нідерланди хочуть оновити у межах загальної програми посилення ППО.

Щодо дозволу на AIM-120C-8 для Данії та Норвегії, то вони отримали дозволи на закупівлю 84 та 300 цієї останньої наразі версії ракети "повітря-повітря", яка забезпечує знищення цілей на дальності (за різними джерелами) 160-180 км. Гранична ціни дозволів визначені, відповідно, у 215,5 млн доларів та 1,94 млрд доларів.

AIM-120C-8 F-15
Пуск AIM-120C-8 з F-15

Враховуючи те, що в обох випадках мова йде про комплексне постачання, в якому окрім ракет входять допоміжне обладнання та послуги, то умовна ціна однією AIM-120C-8 для Данії складає до 2,56 млн доларів за одиницю, а для Норвегії - 6,46 млн доларів.

Причини такої різниці - не повідомляються. Але з боку Defense Express зазначимо, що ціна для Данії більше відповідає середньому показнику, наприклад ці самі AIM-120C-8 у дозволі для Швеції від листопада 2023 року фігурують із цінником 2,4 млн доларів.

Читайте також: Не тільки F-16: про які ще літаки від США йде мова на основі безпекової угоди