xcounter
#

Еквадор міг злякатись санкцій РФ на банани, бо не віддав для ЗСУ всі БМ-21 "Град"

4015
БМ-21 "Град" збройних сил Еквадору, фото ілюстративне, джерело - Erich Saumeth
БМ-21 "Град" збройних сил Еквадору, фото ілюстративне, джерело - Erich Saumeth

Схоже, що поставки обіцяної зброї з цієї країни могли так і не відбутись

Для початку коротко нагадаємо, про що взагалі мова. На початку лютого 2024 року з’явились повідомлення про те, що Еквадор за посередництва США може віддати Україні свою техніку та озброєння радянського зразка, а саме кілька ЗРК "Стріла-10", до 18 наявних БМ-21 "Град" та шість гелікоптерів Ми-17.

На той момент в Еквадорі почались заворушення, організовані місцевим криміналітетом, тому урядовим військам стало актуальним нове озброєння для контрпартизанських операцій, які пропонувало США, в обмін на техніку для ЗСУ.

Читайте також: Греція каже, що не дасть Україні Mirage 2000-5, які хоче продати і це здивувало

Водночас, РФ по цьому напрямку одразу почала протидію, в тому числі публічну, погрожуючи наприклад забороною на поставку бананів з Еквадору.

Після хвилі повідомлень у лютому історія зі радянською зброю для ЗСУ від Еквадору якби зникла з публічного простору, і як далі все розвивається – було незрозуміло. Але зараз з’явився сигнал про те, що ця тема із зброєю "еквадорського" походження для нашої армії якщо і була реалізована, то лише частково.

Портал Infodefensa пише, що армія Еквадору кілька днів назад провела стрільби своєї реактивної артилерії з використанням своїх БМ-21 "Град". При цьому відпрацьовувалось як і ведення вогню в глибину бойових порядків противника, так і ведення контрбатарейної боротьби.

Армія Еквадору веде стрільбу із БМ-21 "Град", червень 2024 року, фото наводить портал Infodefensa

Тут слід звернути увагу не тільки на ту особливість, що частина БМ-21 "Град" армії Еквадору розміщена на шасі КАМАЗ, такий "апгрейд" було проведено в 2018 році. Але й на те, що еквадоріанські військові не стали вцілому відмовлятись від цього типу озброєння в інтересах України, і навіть вдосконалюють уміння його використовувати.

На цьому тлі можна все ж залишити простір для обережно-оптимістичного припущення про те, що історію з передачею техніки та озброєння радянського зразка від Еквадору для ЗСУ все ж відбулась, просто частина наявного парку БМ-21 "Град", "Стріла-10" чи тих же Ми-17 залишилась в розпорядженні еквадоріанців, інша частина – могла таки "перекочувати" через "треті руки" до нашого війська.

Раніше Defense Express також згадував іншу історію, пов’язану з цією латиноамериканською країною, а саме - що Італія має два "зайві" фрегати, які отримає Еквадор всього за $120 мільйонів.

Читайте також: США відпрацьовують удари з B-52 по Калінінграду, а Іспанія атаки Harrier з авіаносця у Балтійському морі