xcounter
#

Колісна БМП Fuchs Evo, танк на базі Lynx та інші цікаві новинки Rheinmetall для ЗСУ

Skyranger на шасі Lynx
Skyranger на шасі Lynx
5256

Окрім цього показно Lynx у зенітному варіанті із Skyranger, а також Keiler NG, який може бути дроном-розміновувачем

Rheinmetall на виставці озброєння Eurosatory 2024 "викотив" одразу декілька новинок. І варто пам'ятати, що цей німецький оборонний гігант вже запустив у роботу перший завод в Україні, а також має ціль стати основним постачальником озброєння до ЗСУ та планує виробляти в Україні бронетехніку, системи ППО та боєприпаси.

Більше того, деякі з продемонстрованих зразків на пряму анонсовані до виробництва в Україні.

Читайте також: Як українські Magura б’ють флот рашистів: куди має влучити перший дрон і що, якщо ціль не вдалося знайти

Колісна БМП Fuchs Evolution

Саме тому почати можливо із Fuchs Evolution, як машини, виробництво якої анонсовано в Україні. І якщо до цього мова йшла про машини у версії бронетранспортерів та медичних евакуаційних машин, то на Eurosatory 2024 продемонстрована машина у версії БМП.

Бо Fuchs Evo продемонстрований із бойовим модулем з автоматичною гарматою калібром 25-мм, що робить машину БМП за західною класифікацією.

БМП Fuchs Evolution
БМП Fuchs Evolution (фото: @hartpunkt)

Особливістю машини можливо вважати інтеграцію оптико-локаційної станції на телескопічній щоглі, що позитивно відображається на дальності огляду. Водночас такі речі, як сучасна цифрова система управління вогнем, тепловізори, лазерні далекоміри є вже стандартом та не потребують уточнення щодо інтеграції.

А загалом, коли мова йде про Fuchs Evo, то це про 18 тонну машину у базові версії та граничний показник у 24,5 тонни, який при вазі до 22 тонн зберігає амфібійність. Fuchs Evo оснащений 450-сильним двигуном 6V199 TE20 від MTU.

Машини на базі Lynx

Ще одна бронемашина, яка анонсована до виробництва в Україні - бойова машина піхоти Lynx. При цьому виробництво має стартувати ще у цьому році, про що повідомив міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін та очільник Rheinmetall Армін Паппергер.

Але на Eurosatory 2024 була представлена версія легкого танка із використанням башти від італійської Leonardo. Скоріш за все мова йде про HITFACT Mk II для італійського колісного танка Centauro II.

Lynx 120
Lynx 120 (фото: Army Recognition)

Але варто зазначити, що в активі Rheinmetall є поєднання Lynx та башти від KF51 Panther.

Окрім варіантів з оснащенням 120-мм гарматою, Rheinmetall показав і об'єднання Lynx із зенітною баштою Skyranger. А до цього треба додати, що у планах компанії її встановлення на шасі Leopard 1.

Keiler NG

Враховуючи важливість питання розмінування, увагу можливо звернути на нову генерацію інженерної машини Keiler NG на базі Leopard 2.

Keiler NG
Keiler NG

Головний інструмент машини - мінний плуг Pearson з шириною понад 4 метра та швидкістю проходження 250 метрів на хвилину на рихлому ґрунті. Машина оснащена і системою дистанційного розмінування Plofadder від підрозділу Rheinmetall з ПАР Denel Munition, яка працює аналогічно MICLIC. Вона дозволяє робити проходи довжиною 160 метрів та шириною 9 метрів.

Важливою особливістю машини є можливість її перетворення на дистанційно керований дрон. Також можливо нагадати, що на Eurosatory 2024 Rheinmetall продемонстрував продемонстрував GMARS під масову далекобійну крилату ракету JASSM.

Читайте також: Як на Eurosatory впливає досвід ЗСУ понад двох років повномасштабної війни