xcounter
#

Як українські Magura б’ють флот рашистів: куди має влучити перший дрон і що, якщо ціль не вдалося знайти

5120
Український надводний дрон Magura V5 з Р-
Український надводний дрон Magura V5 з Р-

Командир підрозділу надводних дронів ГУР МОУ розповів низку деталей, як проходять операція з ураження ворожих кораблів

Сили оборони України вже не перший рік використовують для атак на кораблі Чорноморського флоту російські окупаційні війська надводні безпілотні катери-камікадзе, які вже завдали серйозних втрат ворожому флоту. Деякі деталі про те, як саме працює спецпідрозділ надводних дронів Magura Головного управління розвідки МОУ розповів його командир з позивним "Тринадцятий", з яким поспілкувався Youtube-канал "Крапівний".

"Ми постійно моніторимо знаходження цілей і від того вибираємо найдоступніші цілі. З умовної трійки цілей є найбільш невезучий, найлегший, і ми працюємо по ньому", — розповідає "Тринадцятий".

Читайте також: Чому поява Magura V5 із ракетами Р-73 є історичною в кількох значеннях

Звичайно, що оператори надводних цілей також стежать і за цілями другого чи третього пріоритету, щоб мати можливість в будь-який момент перемикнутися на неї.

"Чому? Тому що обстановка в морі дуже швидко змінюється, ворог в нас дуже сильний, розумний і технологічно теж досить розвинутий. Тому ми маємо дуже швидко реагувати на виклики, які ми отримуємо", — відзначає командир підрозділу. Він зауважує, що бувають навіть випадки, коли оператори просто повертали дрони назад, бо не змогли нікого вполювати. З такими дронами проводяться певні регламентні роботи і вони готові до подальшої експлуатації.

На питання про те, куди ж треба влучити першочергово під час атаки, військовий відповідає "куди-небудь". Далі пояснює — спершу потрібно просто влучити у ворожий корабель, а далі вже оператори працюють за алгоритмами і ціляться в найкращі місця для ураження.

"Перше попадання має бути неважливо куди, тому що це створює певні проблеми для противника. Він не йде так само, як він хотів йти, треба починати боротися за живучість корабля, бо вже є проблема", — пояснює "Тринадцятий". Вже після першого влучання на корабель як зграя злітаються інші дрони.

Щодо роботи команди та розподілення ролей під час виконання завдання, то тут виходить, що кожен оператор виконує свою місію залежно від того, на якому фланзі він опинився під час атаки. "Коли ти починаєш місію і коли ти доходиш до цілі, ти не знаєш, хто в якому положенні буде, бо на воді це дуже важко контролювати. Ворог теж не спить, і намагається знищити нас на підходах, відповідно пілоти починають робити певні маневри", — відзначає командир підрозділу.

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що український ударний надводний дрон Magura V5 демонструється у Франції на черговій виставці Eurosatory 2024.

Читайте також: ГУР МОУ на відео показало, як рашисти безрезультатно намагаються перехопити Magura V5