xcounter
#

Rheinmetall продемонстрував GMARS під масову далекобійну крилату ракету JASSM

5846
GMARS
GMARS

На Eurosatory 2024 німецький Rheinmetall показав GMARS - оновлений разом із Lockheed Martin HIMARS, який зможе запускати JASSM

Німецький оборонний гігант Rheinmetall на виставці озброєння Eurosatory 2024, яка сьогодні відкрилась у Париж, показав максимально цікавий подальший розвиток HIMARS, який отримав назву GMARS (Global Mobile Artillery Rocket System - глобальна мобільна артилерійська система).

Він створений спільно із Lockheed Martin і попри те, що, на перший погляд, мова йде лише про інше шасі та подвійний "пакет", що робить її колісним M270, мова йде про дещо більший перелік нововведень. Хоча звісно мова і йде про використання шасі Rheinmetall HX і про збільшення залпу вдвічі.

Читайте також: ЗСУ мають перший трофейний "танк-сарай", який взяли одразу з окупантами

Але мова йде також про інтеграцію нових видів боєприпасів у GMARS. Зокрема окрім GMPLRS, GMPLRS-ER та ATACMS нова система цілком логічно буде підтримувати й далекобійну PrSM. Але у розділі майбутнє озброєння вказано популярний калібр 122-мм та неназвана крилата ракета:

GMARS

Щоправда від того, що у Rheinmetall вирішили не писати назву - мало що змінилось. Бо на зображенні - AGM-158 JASSM, яка виробляється Lockheed Martin та має, у базовій версії дальність у 370 км, яка також фігурує в офіційній інформації.

Водночас дальність JASSM-ER, яка вже у серії, понад 960 км, а JASSM-XR - 1600 км. І варто зазначити, що у березні 2024 року міноборони Німеччини почало процедуру закупівлі 75 крилатих ракет AGM-158B/B-2 JASSM-ER повітряного базування.

Зрештою це також вказує, що Lockheed Martin веде розробку цієї ракети наземного базування. Але навряд із цим будуть величезні складності, бо компанія ще у 2017 році провела тестові запуски з похилої пускової протикорабельної ракети LRASM, яка створена на базі JASSM, а зараз взагалі інтегрує її під вертикальний старт.

LRASM вертикальний запуск
Вертикальний запуск LRASM

Таким чином GMARS демонструє максимально прагматичне рішення з об'єднанням існуючих розробок. Також слід зазначити, що MBDA також веде розробку своєї крилатої ракети для HIMARS - JFS-M. Але вочевидь "наземний" JASSM з'явиться значно раніше.

Окрім того, очевидно, що такий JASSM увійде у номенклатуру озброєння і звичайного HIMARS після його модернізації. А це означає можливість дуже швидкого нарощування можливостей армії США та Корпусу морської піхоти за рахунок масової крилатої ракети, яка знаходиться у серійному виробництві, тепер і наземного базування.

Читайте також: Ядерна зброя Китаю: скільки у Пекіна ядерних зарядів, балістичних ракет та інших носіїв