xcounter
#

Як на Eurosatory впливає досвід ЗСУ понад двох років повномасштабної війни

3099
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

На Eurosatory можна буде побачити низку зразків озброєння та військової техніки, які експлуатують ЗСУ — і також українського виробництва

Сьогодні, 17 червня, у Франції в Парижі стартує масштабна оборонна виставка Eurosatory 2024 — і як відзначив її куратор, колишній керівник відділу забезпечення французького війська генерал-майор у відставці Шарль Бодуен, цьогорічна виставка буде повною мірою відображати результати та висновки з вже понад двох років повномасштабної війни Сил оборони України проти російського окупаційного війська.

ракетна система HIMARS
Українське військо у важких боях випробувало низку різних озброєнь західного виробництва. На фото — ракетна система HIMARS, зображення ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Бодуен у розмові з виданням Defense News наголошує на шести основних напрямках, на які варто звернути увагу на цьогорічній Eurosatory, йдуть вони у такому порядку — дрони, мобільні системи протиповітряної оборони, далекобійна артилерія, протимінна боротьба, електронна боротьба та броня.

Читайте також: Не підписали декларацію Саміту миру: без якого озброєння може залишиться Україна і чи дійсно це так

На деякі пункти варто звернути окрему увагу. Наприклад, щодо безпілотних літальних апаратів Бодуен відзначає наступне — стриманість щодо наступальних дронів зникла. Якщо у 2022 році на виставці близько половини безпілотників мало озброєння, то цьогоріч "всі перейшли до баражуючих боєприпасів, і навіть ті країни, для яких дрони-камікадзе були свого роду "червоною лінією".

FPV
Німецький FPV-дрон MAUS, фото — скріншот з відео Donaustahl

Втім, ефективність використання на полі бою в Україні різних типів ударних дронів змушує ті чи інші країни змінювати свою думку. Одразу ж можна згадати, що, наприклад, Німеччина нещодавно представила свій перший FPV-дрон під різне озброєння.

Щодо мобільних систем ППО, то передусім на виставці має бути представлено комплекси для боротьби з дронами та іншими загрозами, які можна встановлювати на різну бронетехніку — БМП, БТР тощо, а також машини підтримки для забезпечення протиповітряної оборони ближньої дії.

Комплекс ППО Skynex
Комплекс ППО Skynex, фото — Rheinmetall

Щонайменше 10 виробників продемонструють свої рішення у напрямку далекобійної артилерії, зокрема згадується французька Caesar, яку ефективно використовують ЗСУ, а також керовані артилерійські боєприпаси на кшталт Excalibur, а також його французького конкурента — Katana. Крім того, Бодуен з нетерпінням очікує, які рішення, аналогічні ракетній системі HIMARS, продемонструють європейські компанії.

Стосовно розмінування, то йдеться передусім про рішення на рівні роти чи піхотного підрозділу, і Бодуен говорить навіть й про ті ж мінні трали. У напрямку електронної боротьби та кібервійни очікуються рішення, стійки до ворожих атак, і які б могли працювати без глобальних навігаційних супутникових систем.

Щодо бронетехніки, то на Eurosatory будуть також представлені й основні бойові танки, зокрема Leclerc та Abrams. Бодуен водночас наголошує на тому. що у майбутньому бронемашини матиму нижчий профіль, отримають технології малопомітності, знижену теплову та радіолокаційну помітність, і, звичайно, посилений захист від дронів та саморобних вибухових пристроїв.

Раніше Defense Express розповідав, яке озброєння демонструє Україна на виставці Eurosatory 2024.

Читайте також: Який рекорд по дальності має український бойовий робот Ratel, що може їздити по Starlink