xcounter
#

Який рекорд по дальності має український бойовий робот Ratel, що може їздити по Starlink

2514
Всі фото — Ratel
Всі фото — Ratel

Робототехніка стає важливим напрямком, на який все більше звертають увагу українськи розробники

Сили оборони України вже сьогодні використовують на полі бою низку різних роботизованих платформ українського виробництва, зокрема й серію платформ Ratel. Defense Express поспілкувався з керівником цієї компанії, військовим Тарасом Остапчуком, який розповів про те, як наразі удосконалюються ці бойові роботи за результатами їхньої експлуатації у боях проти російського окупаційного війська.

Загалом станом на сьогодні наші військові використовують чотири види платформ Ratel — це дрон-камікадзе, евакуатор, логістичний дрон і дистанційний "мінувач". Як відзначає Остапчук, компанія постійно реагує на відгуки, які отримує від операторів, і по факту зараз на фронті використовується вже аж п’ята ітерація цих роботизованих платформ, і на підході шоста з відповідними удосконаленнями.

Читайте також: Український робот-камікадзе Ratel S пішов у серію: що відомо про цю розробку

Що важливо — наземними дронами Ratel можна керувати з цілком безпечного місця. "Наші платформи їздять по Starlink вже понад пів року. Наш оператор може знаходитися у будь-якій точці світу й керувати платформою", — наголошує наш співрозмовник.

Звичайно, що дрони мають свої обмеження по дальності. Наприклад у варіанті дистанційного "мінувача" середня відстань становить орієнтовно 3 км, тоді як для платформи-евакуатора було поставлено своєрідний рекорд у десять разів більше за цю цифру — а саме 30 км.

Як пояснює Остапчук, йдеться про дальність запасу ходу із навантаженням у три людини — це близько 450 кг. Ба більше, коли ми говоримо про платформи Ratel, то вони є мультифункціональними. "Зараз розробляємо надбудову [для дрона-логіста], яка буде нести 10 протитанкових мін для мінування територій", — розповідає військовий.

"Станом на зараз ми маємо прямі контракти з військовими частинами, також ми на фінальному етапі підписання договору з Мінцифрою та з Агенцією оборонних закупівель. У цьому дуже допомагає Brave1, фактично вони керують потребою і держзамовленнями", — відзначає Остапчук.

Читайте також: Наземні роботи у ЗСУ - Міноборони розповіло, скільки платформ допущено до експлуатації у 2024 році