xcounter
#

Чи дійсно Rheinmetall відкриє виробництво систем ППО в Україні: правда чи ні

3994
Skyranger 30
Skyranger 30

Rheinmetall у своєму активі не лише виробництво новітніх Skynex, мова також йде про системи ППО NNbS

Німецький оборонний гігант Rheinmetall відкриє в Україні спільне підприємство з виробництва систем протиповітряної оборони - саме з такими заголовками вийшли вчора, 15 травня, цілий ряд українських ЗМІ. І очільник компанії Армін Паппергер під час загальних зборів повідомив про плани створення нових виробничих потужностей.

Джерелом цієї інформації виступив акаунт German Aid to Ukraine у X-Twitter, який спеціалізується на повідомленнях щодо допомоги Німеччини Україні. Також додатково уточнено, що це лише плани на реалізацію яких, скоріш за все, піде рік-два.

Читайте також: Туреччина каже, що їхній KAAN кращий за F-35, бо літак треба експортувати, щоб не злетіли витрати

Враховуючи те, що джерелом цієї інформації дійсно є лише цей акаунт, Defense Express вирішив перевірити, чи дійсно Rheinmetall відкриє виробництво ППО в Україні. Зокрема днями Rheinmetall дійсно провів підбиття підсумків першого кварталу 2024 року під час яких мова йшла і про плани німецького оборонного гіганта щодо України.

При цьому про плани під доволі простою тезою: "місія - стати першим варіантом для збройних сил України".

І серед позначок щодо локалізації партнерства - пряме відсилання до виробництва Fuchs, снарядів та Skynex. І слід зазначити, що виробництво Fuchs в Україні - це вже затверджений проєкт. Як і виробництво снарядів, і Rheinmetall обіцяє, що завод в Україні буде виготовляти шестизначну кількість 155-мм снарядів.

І залишаються лише, якраз, спільне виробництво систем ППО. Але і про них Армін Паппергер говорив. При цьому ще на презентації звіту за 2023 рік у середині березня 2024 року. Тоді він прямо зазначив, що у планах компанії створити в Україні виробництва військової техніки, снарядів, пороху та зенітного озброєння.

Таким чином те, що у Rheinmetall у планах створити в Україні спільне виробництво систем ППО - абсолютна правда. Як і те, що це питання декількох років за умов максимального сприяння з боку української влади, як цієї, так всім іншим ініціативам Rheinmetall.

Також слід розуміти, що першою задачею такого підприємства буде ремонт вже наявних систем, після чого він зможе поступово локалізувати їх виробництво.

Варто зазначити, що в активі Rheinmetall серед нових систем - Skynex, які Україна вже отримала та використовує для захисту неба. Але справа в тому, що ця німецька компанія разом із Diehl та Hensoldt зараз створюють доволі цікаву систему ППО NNbS, де Rheinmetall відповідає за цілий ряд рішень. При цьому окремі компоненти цієї системи, у вигляді ЗРК ISRIS-T SLM, РЛС TRML-4D та самих Skynex (для Бундесвера на шасі Boxer під назвою Skyranger 30), вже на озброєнні ЗСУ.

Читайте також: Словаччина хоче купити в Ізраїлю ЗРК Barak MX, які можуть збивати "Іскандери"