xcounter
#

Україна отримає другу із двох замовлених батарей "шахідобійок" Skynex, а їх треба більше

12262
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Або дещо про об’єктивні нюанси посилення нашої ППО

Уряд Німеччини вчора оголосив про передачу чергового пакету військової допомоги для України, в якому були зокрема ракети до ЗРК IRIS-T SLM, снаряди до "зенітних танків Gepard, і найголовніше – батарея зенітно-артилерійських систем Skynex, призначених для збиття дозвукових крилатих ракет та Shahed-136/13 на малих дистанціях.

Це була безумовно гарна новина, оскільки це означало, що протиповітряна оборона України зміцнилась ще однією батареєю сучасних "шахедобійок", які ще не стоять на озброєнні навіть бундесверу, та можуть вести вогонь на дистанцію до 3 кілометрів в темпі 1000 пострілів на хвилину.

Читайте також: Корея не вірить у лазери та вважає, що нічого краще системи Гатлінга проти БПЛА поки не винайшли

У характеристиках Skynex важливо також і те, що батарея цього комплексу в складі чотирьох артилерійських установок калібру 35-мм, РЛС X-TAR3D та блоку управління може працювати і автономно, і в "ув’язці" з іншими засобами ППО.

Крім технічних характеристик, сам факт передачі ще однієї батареї Skynex означає, що від загрози рашистських дозвукових КР та "Шахедів" можна захистити ще якусь важливу ділянку нашої території, або ж прикрити важливий об’єкт критичної інфраструктури.

Не кажучи вже про те, що робота настільки сучасної зенітно-артилерійської системи може загалом покращити показник ефективності нашої ППО при відбитті масованих ракетно-дронових атак ворога, та загалом полегшити бойову роботу нашим оборонцям неба.

Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але є один специфічний нюанс: якщо виходити із даних у відкритому доступі, то уряд Німеччини замовляв поставку для України всього двох батарей систем Skynex, згадана вище батарея з нового пакету військової допомоги виходить якраз була другою, а нам таких "шахедобійок" треба якомога більше.

Далі можемо згадати, що у січні 2024 року була таємнича новина про поставку "шахедобійки" Skynex в Україну, яку озвучував генеральний директор Rheinmetall Italia Алессандро Ерколані, компанії-виробника цих систем. Він тоді заявляв, що в грудні 2022 року був укладений контракт на 160 мільйонів доларів, який передбачав поставку саме двох батарей Skynex, із дедлайном до березня 2024 року. А новина була таємничою, бо не стикувалась з відомими на той момент даними про замовлення на Skynex для України.

На цьому тлі цілком логічно виникає питання, що для нашої країни треба замовити ще такі "шахедобійки". Але й не варто виключати, що таке замовлення уже могло бути видане.

Комплекс ППО Skynex від Rheinmetall, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Польща обрала назву для своїх F-35, і також є нове відео з заводу, де виробляють перший польський літак