xcounter
#

Польща обрала назву для своїх F-35, і також є нове відео з заводу, де виробляють перший польський літак

8082
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Перша партія літаків F-35 має прибути у Польщу у 2026 році, до того вони перебуватимуть на авіабазі у США, їх будуть використовувати для навчання польських пілотів

Генеральний штаб Війська Польського вчора, 29 квітня, офіційно повідомив, що вони визначилися з назвою для майбутніх польських винищувачів п’ятого покоління F-35. "Шановні ентузіасти авіації! Ми дуже раді повідомити, що наш польський винищувач F-35 тепер має офіційну назву: HUSARZ [з польського — гусар, прим. DE]. Дякуємо всім за голосування та участь у виборі назви літака", — таке повідомлення оприлюднив польський генштаб у соцмережі X (раніше Twitter).

Також у понеділок офіційним акаунтом F-35 було оприлюднено відео, на якому продемонстровано процес виробництва першого винищувача п’ятого покоління для Війська Польського.

Читайте також: F-35A тепер знову може літати поруч із блискавками після перерви аж у чотири роки

"Перший Lockheed Martin F-35 Lightning II вперше стоїть на колесах, що є важливою віхою для літака, який рухається по виробничій лінії на складальному заводі Lockheed Martin у Форт-Уерті, Техас", — прокоментували цю подію в американській компанії.

Раніше у квітні на офіційному сайті програми F-35 повідомили, що перший літак для повітряних сил Польщі офіційно поступив на виробництво на складальну лінію центроплана у Марієтті, Джорджія. Тоді ж відзначалося, що Польща буде отримувати літаки з технологіями Technology Refresh 3 (TR-3) і Block 4.

Нагадаємо, раніше у звіті Lockheed Martin була оприлюднена інформація, що модернізовані F-35 із цим оновленням не будуть готові до бойових дій раніше 2025 року. Це пов’язано з проблемами з оновленням Technology Refresh 3, через які Lockheed Martin не може постачати машини замовникам.

F-35 Польща повітряні сили
Перший польський F-35, джерело фото — f35.com
Водночас у Польщі раніше вже відзначали, що виконання контракту триває згідно з планом. Перші шість замовлених літаків мають бути доставлені у 2024-2025 роках на авіабазу у США, де на них проходитимуть навчання польські пілоти, а в Польщу перші літаки прибудуть у 2026 році.

Польща замовила свої F-35 у січні 2020 року, контракт передбачає постачання 32 літаків п’ятого покоління F-35A у версії Block 4, вартість угоди становила 4,6 млрд доларів.

Читайте також: Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління