xcounter
#

F-35A тепер знову може літати поруч із блискавками після перерви аж у чотири роки

6704
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Скільки саме літаків отримали необхідне оновлення для таких польотів не розголошується

Міністерство оборони США 19 березня офіційно зняло обмеження для винищувачів п’ятого покоління F-35A, яке обмежувало польоти цих літаків в умовах грози — обмеження були зняті після розробки апаратного та програмного забезпечення для систем захисту від блискавок, що використовуються на борту цих машин, про що повідомив представник об’єднаного офісу програми F-35 Joint Program Office (JPO) Расс Гоемере у відповідь на запит ЗМІ.

Читайте також: Перший підрозділ Армії США зрештою отримав заміну легендарних M4 та M249
винищувач п’ятого покоління F-35
F-35

Як нагадують у виданні Breaking Defense, літаки F-35A отримали заборону на польоти на відстані менш як 25 миль (понад 40 км) неподалік від блискавок з червня 2020 року, коли було виявлено пошкодження бортової системи генерації інертного газу (On-Board Inert Gas Generation System (OBIGGS)) на декількох літаках — ця система запобігає вибухам літака під час ударів блискавок, тож її пошкодження створювало серйозні загрози.

Причому спершу заборону сподівалися зняти у 2022 році, після внесення низки змін, але згодом у JPO все ж визначили, що цих оновлень недостатньо, щоб розв’язати питання безпеки під час польотів F-35A.

У JPO з причин експлуатаційної безпеки не коментують, скільки саме F-35A отримали оновлення системи OBIGGS, але відзначають, що вони були протестовані як у лабораторних умовах, так і під час льотних випробувань. Це також відзначає й бойове командування Повітряних сил США. Яке також наказало своїм пілотам не літати безпосередньо в умовах грози, за винятком тих випадків, коли це потрібно для виконання тих чи інших місій.

Це вже не вперше, коли у США вводять обмеження на польоти F-35 поблизу блискавок, наприклад, така заборона була введена на початку 2010-х років через проблеми з безпекою, заборона була скасована після модернізації тієї ж системи OBIGGS у 2014 році.

Раніше Defense Express розповідав, що F-35 лише зараз отримав дозвіл на серійне виробництво попри те, що вже виробили під 1000 літаків. Крім того, затримка з F-35 для європейських країн стає все більш загрозливою і це може вдарити по передачі F-16 Україні.

Читайте також: Удари по РФ на відстані у понад 1200 км тепер реальність, і йдеться передусім про виробництво "Шахедів"