xcounter
#

Туреччина каже, що їхній KAAN кращий за F-35, бо літак треба експортувати, щоб не злетіли витрати

21114
Скріншот з відео Prof. Dr. Haluk Görgün
Скріншот з відео Prof. Dr. Haluk Görgün

Перший політ турецький літак KAAN здійснив у лютому цього року

Цього місяця турецький літак KAAN від Turkish Aerospace Industries (TAI) здійснив свій другий політ — згодом гендиректор компанії Темел Котіл заявив, що вони планують до 2028 року поставити повітряним силам Туреччини 20 таких літаків, а в період з 2030 по 2033 рік — "набагато більше". Загальна кількість цих машин у турецькому війську має становити сотні одиниць, відзначив очільник компанії.

Як розповідає видання Turkiye Newspaper, Котіл наголосив, що з міркувань національної безпеки літак KAAN має бути на 100% вітчизняним і висловив сподівання, що у 2028-2029 роках він буде літати вже з турецьким двигуном. "У такій важливій технології ми не можемо залежати від будь-якої іншої країни".

Читайте також: Туреччина вже продає на експорт катери під цікаву крилату ракету Cakir на 150 км

Котіл також досить амбітно заявляє, що, мовляв, їхній новий літак, який у Туреччині вважають машиною п’ятого покоління, "кращий за F-35". Мовляв, він може нести 10 тонн боєприпасів, має два двигуни і радари, які можуть "бачити" на більші відстані. Втім, цю заяву цілком можна сприймати як піар-хід, бо Туреччина ймовірно має подальші плани знайти покупців на цю машину й за кордоном.

Так, як відзначив у коментарі виданню Breaking Defense турецький фахівець з оборони старший науковий співробітник Інституту Гудзона Джан Каспоглу, Туреччина буде вимушена шукати сторонніх покупців на свій літак KAAN, щоб уникнути стрімкого росту собівартості цієї машини.

Відзначається, що як мінімум "на папері" ще влітку 2023 року Туреччина підписала з Азербайджаном угоду про співпрацю у розробці цього літака, потенційним партнером також може бути Пакистан.

Також Касапоглу раніше відзначав, що якщо спершу літак KAAN створювався у рамках програми TF-X як машина забезпечення переваги у повітрі, то тепер його концепція змінилася на багатоцільовий літак. Нагадаємо, турецький літак KAAN здійснив свій перший політ 21 лютого цього року, і для Туреччини це була дійсно історична подія.

Читайте також: Туреччина хоче свій авіаносець на 60 тис тон, раз не вдалось купити в Британії