xcounter
#

Бундесвер заплатить 650 млн євро за 19 зеніток Skyranger 30, які можливо доведеться чекати до 2027 року

3810
Німецька зенітна установка Skyranger 30, зображення з відкритих джерел
Німецька зенітна установка Skyranger 30, зображення з відкритих джерел

Але такою буде ціна прорахунку для німців в плані ППО, яку вони допустили в 2005 році

Бюджетний комітет бундестагу під час свого засідання 21 лютого 2024 року дозволив виділити 650 мільйонів євро для німецької армії на закупівлю 19 зенітно-артилерійських систем Skyranger 30, 8 транспортно-заряджальних машин та 8 допоміжних машин до них, і 18 тренажерів для навчання персоналу.

Тут йдеться про доволі потужні зенітно-артилерійські системи, які призначені для знищення безпілотників та інших повітряних цілей на дистанції до 3 кілометрів.

Читайте також: Німці показали перспективний ЗРК IRIS-T SLX на дальність до 80 км

Основне озброєння Skyranger 30 – артилерійська установка калібру 30-мм, яка має темп стрільби до 1200 пострілів на хвилину при боєзапасі в 250 снарядів, також можуть розміщуватись дві пускові установки під зенітні ракети Stinger або Mistral.

Але далі починаються важливі нюанси. Для початку, системи Skyranger 30 покликані замістити ту нішу, яка порожніє після того, як бундесвер ще в 2011 році списав свої "зенітні танки" Gepard.

Наступний і найбільш важливий нюанс, який треба враховувати – закупівля Skyranger 30 для німецького війська насправді є лише складовою масштабного проекту NNbs, яка вже має кошторис 1,2 мільярди євро та спрямований на те, щоб заповнити відсутню наразі в бундесвері нішу ЗРК малої та середньої дальності. Яка порожніє ще з 2005 року, коли німці списали комплекси Roland та MIM-23 Hawk, не потурбувавшись вчасно про те, щоб дати їм заміну.

Окрема специфіка проекту NNbs полягає в тому, що він передбачає поєднання в собі переважно уже створених систем протиповітряної оборони, на розгортання виробництва яких однак знадобиться тривалий час. У випадку з тими ж Skyranger 30 строк очікуваної поставки заявлявся взагалі на 2027 рік. І це при тому, що мова була лише про комплект із 19 зенітно-артилерійських систем.

Загалом виходить, що в цій історії німцям доведеться заплатити мінімум 1,2 мільярди євро за сам NNbs, та витратити кілька років, щоб хоч якось виправити помилку, яка була допущена ще в 2005 році.

Концепт NNbs
Читайте також: Велика Британія передає одразу 200 високоточних ракет Brimstone