xcounter
#

Німці показали перспективний ЗРК IRIS-T SLX на дальність до 80 км

3672
ЗРК IRIS-T SLM
ЗРК IRIS-T SLM

Однак питання виробництва зенітних ракет, схоже, тут стоятиме особливо гостро

Німецька оборонна компанія Diehl Defense, котра відома як виробник зенітно-ракетних комплексів сімейства IRIS-T, показала рендер перспективного ЗРК під індексом IRIS-T SLX. Публікація була розміщена на сторінці компанії в Twitter.

Наразі Diehl Defense показала лише загальні обриси конструкції цього перспективного ЗРК, та вказала зокрема, що IRIS-T SLX матиме дальність стрільби до 80 кілометрів, та висоту ураження цілей до 30 кілометрів. Для порівняння – його "попередник" IRIS-T SLM має дальність стрільби до 40 кілометрів, висоту ураження цілей – до 20 кілометрів.

Читайте також: Велика Британія передає одразу 200 високоточних ракет Brimstone

Портал Army Recognition в своїй публікації доповнив деякі деталі, які стосуються проекту IRIS-T SLX. Зазначається зокрема, що вперше про розробку такого ЗРК німецька Diehl Defense оголосила в жовтні 2022 року, а в цьому епізоді було взагалі вперше "засвічено", як взагалі виглядатиме цей ЗРК і які характеристики матиме.

При цьому відомо, що в розробці цього комплексу також беруть участь HENSOLDT та Airbus, залучення цих компаній допомогло зокрема розширити очікуваний функціонал IRIS-T SLX.

Наприклад вказується, що цей комплекс може працювати по повітряним цілям на всі 360 градусів огляду, а головне – завдяки просунутій електроніці можна знизити рівень вимог до кваліфікації обслуги ЗРК, і заодно спростити підготовки персоналу для цих комплексів.

Від Defense Express тут підкреслимо, що наразі не є відомими строки, коли німці планують презентувати хоча би дослідний зразок IRIS-T SLX, не кажучи вже про старт серійного виробництва та експортних поставок таких систем протиповітряної оборони.

Заявлені дальність стрільби та висота ураження цілей до 80 кілометрів та 30 кілометрів виглядають вражаюче. Але тут треба розуміти, що таку дальність стрільби забезпечують саме ракети в складі цього комплексу, які ймовірно відрізнятимуться від тих, які використовуються на IRIS-T SLM. Однак далі виникає питання, якими темпами Німеччина зможе робити зенітні ракети до перспективного IRIS-T SLX.

Читайте також: Данія надала черговий пакет допомоги Україні: снаряди та засоби ППО, а перші F-16 будуть вже літом