xcounter
#

У Франції зробили свої висновки із реалій війни в Україні щодо доктрини та озброєння - вони спірні

У Франції зробили свої висновки із реалій війни в Україні щодо доктрини та озброєння - вони спірні
8386

У сухопутних військах Франції опрацювали досвід війни в Україні, але вважають, що необхідно відокремлювати "ситуативні елементи від структурних"

Сухопутні війська Франції зараз знаходяться на дуже важливому етапі переозброєння у межах програми Scorpion, яка фактично їх перетворює у суцільні експедиційні сили. Як приклад, у 200-тисячних французских збройних силах буде лише 122 танки Leclerc XLR.

Саме тому погляд начальника штабу сухопутних військ Франції Пьера Шилля на майбутнє армії на основі досвіду ЗСУ у війні проти України доволі цікавий. Водночас його інтерв'ю Defense News де ця тема стала центральною, доволі показове, бо на пряме питання щодо можливості внесення коректив у доктрини та пріоритети оснащення, французький генерал відповів, що необхідно відокремлювати "ситуативні елементи від структурних". І загалом Пьер Шилль виокремив чотири структурних пріоритети.

Читайте також: Колісна БМП Fuchs Evo, танк на базі Lynx та інші цікаві новинки Rheinmetall для ЗСУ
VBMR Griffon
VBMR Griffon - основний бронетранспорт армії Франції, прийшов на заміну VAB

Першим є "підключеність" [ориг. - connectivity]. І під цим розуміється цикл з усвідомлення тактичної ситуації - розробка плану - видачу наказів - маневру та контролю. І забезпечення "плавного та швидкого функціонування цього циклу дозволяє бути швидшим за противника та зберегти свободу дій". І, за його словами, саме Scorpion, де важливе місце займає якраз "мережевий бій" або мережево-центрична війна і дозволить отримати перевагу. З боку Defense Express зазначимо, що мова фактично йде про відомий цикл Джона Бойда (OODA loop): Спостереження - Орієнтація - Рішення - Дія.

Другим пріоритетом визначено вже відому прозорість поля бою та зникнення "туману війни" через дрони та супутникові знімки. Тому французька армія планує розширити кількість БПЛА, концентрацією розвідувальної інформації з різних платформ та працює над збільшенням засобів РЕБ.

NX70 бпла
Штатний коптер NX70 французького війська

Третім пріоритетом названо летальність у прямому сенсі, але у ключі не лише наявності відповідної кількості засобів для знищення ворога, а й питаннями точної цілевказівки. А окрім того - достатньої концентрації зусиль для завдання максимальних втрат за мінімальний час.

Четвертим пріоритетом визначено захист. В першу чергу командних пунктів, які стає легко локалізувати через їх високу помітність в електромагнітному спектрі. Це означає, в першу чергу, диверсифікацію методів управління. Як інші приклади слідування пріоритету захисту названо посилення сухопутних військ Франції машинами протидії БПЛА ARLAD та розвиток системи ППО Pamela.

Зазначимо, що ARLAD є машиною на базі БТРа VAB із бойовим модулем, який може бути оснащений 12,7-мм кулеметом або 40-мм автоматичним гранатометом із боєприпасами з програмованим підривом. Окрім того машина отримала власну РЛС для виявлення цілей.

ARLAD VAB
ARLAD VAB (фото: Army Recognition)

Водночас головна проблема з ARLAD в тому, що їх дуже мало - за планом їх випустять лише 12 одиниць. Ще до 2030 року сухопутні війська мають отримати 36 бронемашин Serval у зенітній версії, але 24 з них отримають пускові під ракети Mistral для ПЗРК. А щодо згаданої Pamela, то мова де про вантажівку саме з цим ПЗРК.

Pamela ACMAT VLRA
Pamela - ПЗРК Mistral на шасі ACMAT VLRA

Таким чином, попри нібито в цілому вірні висновки щодо пріоритетів, їх наповнення здається об'єктивно спірним.

Читайте також: Чим особливий новітній Leclerc Evolution, який наближає до танка нового покоління