xcounter
#

Для того, щоб адаптувати Leclerc XLR до сучасного поля бою вирішили вдвічі скоротити боєкомплект

10505
Leclerc XLR (фото: KNDS)
Leclerc XLR (фото: KNDS)

Попри доволі цікаве рішення, воно дійсно має сенс та продиктовано реаліями сучасного поля бою

Під час модернізації Leclerc XLR, яку веде KNDS (об'єднання французького Nexter та німецького KMW), було прийнято рішення скоротити боєкомплект, який розміщується у машині. І, як це не дивно, але напряму пов'язано з тим, що нову версію танка намагаються максимально адаптувати до вимог сучасного поля бою.

Справа в тому, що боєукладка танка Leclerc розділена на дві частини. Основна, яка вміщує 22 снаряди, розміщена у забаштовій ніші. Снаряди з неї подаються автоматом заряджання, а сама боєукладка відокремлена від екіпажу та має вишибні панелі.

Читайте також: Крім комбо "Богдани" та Eva, Україна зі Словаччиною також будуть виробляти машини Bozena та боєприпаси

Але 22 снаряди під час конструювання машини вважались малою кількістю й тому конструктори справа від механіка-водія розмістили ще одну боєукладку на 18 пострілів. Яка не ізольована від екіпажу та знаходиться у передній частині машини. Й звісно у випадку її ураження це означає високий ризик для екіпажу та цілком може призвести до повної втрати машини.

Leclerc боєукладка
Боєукладки Leclerc

І тому рішення її позбутися, про що пише французьке видання Le Monde, більш ніж логічне. Водночас її місце займуть інші системи - додаткове електронне оснащення, а мова йде про повну цифровізацію танка, а також система РЕБ, яка має ставити завади на радіокеровані фугаси.

Зазначається, що це рішення можуть отримати не всі Leclerc XLR. Але відносно майбутнього французького танка то поняття "не всі" доволі вже відносно. Бо у планах Парижа провести модернізацію лише половини свого танкового парку і з 222 Leclerc лише 122 отримають оновлення до версії XLR, а ще сотня буде виведена з експлуатації. Й таким чином будь-яку варіацію комплектації машини необхідно розглядати, що мова йде про трохи більше сотні танків загалом.

Leclerc XLR
Leclerc XLR отримає доволі масивний комплект додаткового захисту (фото: KNDS)

Також зазначимо, що Leclerc XLR має отримати динамічний захист та протикумулятивні решітки, а також посилений захист від мін. Останнє, разом із комплексом РЕБ є опрацюванням досвіду конфліктів малої інтенсивності. Також танк має отримати кулеметний бойовий модуль.

Загалом вага машини з базової ваги у 54,5 тонни, яка у ході оновлення машини зросла до 57,4 тонни буде збільшена до близько 63 тонн. Водночас важливим питанням, на які не відповідає поки модернізація Leclerc XLR є відсутність можливості протидії дронам-камікадзе. Окрім того, нічого не відомо про плани встановлення комплексу активного захисту, який активно прописується на нових версіях танків Abrams та Leopard 2.

Нагадаємо, що загальний план провести модернізацію 122 Leclerc розрахований до 2025 року, перші 18 одиниць мають посилити збройні сили Франції ще у поточному 2023 році.

Читайте також: Словаччина слідом за Чехією обрала AH-1Z Viper й готова на відновлені вживані машини за понад 1 млрд доларів