xcounter
#

Хто неочікувано може скасувати замовлення на понад 130 танків Leopard 2 і навіть кинути око на KF51 Panther

35833
Італійські основні бойові танки Ariete
Італійські основні бойові танки Ariete

Це вже досить розповсюджена історія, коли сторони банально не змогли домовитися про розподіл робіт у рамках програми

Ще у грудні 2023 року за підтримки оборонного відомства Італії компанія Leonardo підписала з KNDS угоду про оборонне співробітництво, і також домовилися про спільну реалізацію програми закупівель основного бойового танка для збройних сил Італії — а це замовлення на понад 130 танків Leopard 2A8, модифікованих для потреб італійського війська, з сумою угоди у мільярди доларів.

основний бойовий танк Leopard 2
Інфографіка від KNDS

Але вчора, 11 червня, у KNDS неочікувано заявили, що більше не ведуть перемовин з італійською компанією Leonardo стосовно потенційного партнерства. "Сторонам не вдалося узгодити конфігурацію [основного бойового танка Leopard 2A8 IT]", — цитує слова генерального директора KNDS Френка Хауна видання Defense News.

Читайте також: Італія уже вдруге обіцяє Україні SAMP/T, але з Кувейта, і це дещо пояснило

Він також заявив, що перемовини про стратегічне партнерство також виявилися безрезультатними (йдеться також і про виробництво бронемашин у рамках програми A2CS).

Згодом у відповідь на заяву KNDS у Lenardo випустили вже свій пресреліз, де йдеться про зупинку перемовин "попри докладені зусилля" з питання визначення конфігурації для танків і розвитку подальшої ширшої співпраці.

В італійській компанії наголошують, що прагнуть надати своєму війську "ефективне, сумісне та сучасне рішення, яке задовольняє сьогоднішні вимоги та зберігає хороші можливості для майбутніх розробок в галузі основної наземної бойової системи, зокрема шляхом співробітництва з іншими кваліфікованими міжнародними партнерами".

Оновлений Leopard 2A8, фото Army Recognition
Оновлений Leopard 2A8, фото Army Recognition

Ця історія насправді є черговим підтвердженням того, наскільки можуть бути хиткими ті чи інші багатонаціональні програми з озброєння — наприклад, якщо у KNDS натякають на те, що у Leonardo хотіли втрутитися у конструкцію Leopard 2, то за даними інсайдерів, які спілкувалися з виданням, під час перемовин KNDS пропонували взагалі не передавати технології італійцям, що виглядало досить дивно, коли Leonardo має власні системи, які можна було б інтегрувати у машину. Як раніше повідомлялося, йшлося про електрооптичний датчик, радіозв’язок, системи командування та управління та, ймовірно, ствол.

Тож тепер цілком ймовірним виглядає сценарій, коли Італія взагалі відмовиться від закупівлі танків Leopard 2 і скасує угоду, хоча тут є нюанс в тому, що парламент країни вже за неї проголосував. І також важливою залишається думка італійських військових.

"Італія тепер може розглянути можливість закупівлі танка Panther KF51 від Rheinmetall, навіть попри те, що це лише всього прототип, якщо тільки італійська армія не втрутиться і не скаже, що їй все ще потрібен Leopard", — заявило виданню анонімне джерело.

Читайте також: Коли в Україні зроблять першу німецьку БМП Lynx і що говорять про танки KF51 Panther