xcounter
#

Німеччина та Франція закрили свій євротанк для інших країн: як розподілять роботи

3782
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc
Симбіоз Leopard 2A7 з баштою від Leclerc

Питання розподілу робіт було головним "підводним каменем" для подальшого просування проєкту MGCS

Нещодавно стало відомо, що Франція та Німеччина — після місяців суперечок — змогли домовитися про те, а як вони будуть ділити роботи по проєкту створення бойового танка наступного покоління у рамках програми Main Ground Combat System (MGCS): минулого місяця очільники оборонних відомств цих країн підписали пакт про розділення робіт у промисловості.

А нещодавно у компанії KNDS, яка братиме участь у цій програмі, повідомили, що проєктна кампанія зі створення танка поки що буде закритою для інших акціонерів. "На цьому етапі програма MGCS є виключно французько-німецькою. Були назначені відповідні французькі та німецькі компанії", — повідомили у KNDS виданню Defense News. Там також відзначили, що інтеграція нових компаній зрештою буде розглядатися, але тільки за умови, коли програму MGCS знову "відкриють" для інших країн.

Читайте також: "Легкий" Javelin, снайперські гвинтівки на 2,5 км і дрони - спецпризначенці США просять нову зброю

Згідно з рекомендацією урядів Німеччини та Франції, по 25% акцій мають отримати два підрозділи компанії KNDS (відповідно німецька та французька), а також Rheinmetall і Thales.

Відзначається, що французька компанія Safran візьме участь у декількох основних напрямках проєкту, зокрема спільно з Thales під брендом Optrolead очолить роботу над комплектами датчиків. Причому німецька Hensoldt, як стверджують у Safran, теж стане основним партнером у цьому напрямку.

Разом з тим, ще наприкінці минулого місяця міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню повідомляв, що програма MGCS стала темою "цікавих розмов" з Італією, але, схоже, що Німеччина все ж таки може виступити проти якихось винятків.

Як вже раніше повідомлялося, у рамках MGCS роботи були розділені на вісім основних напрямків, водночас у збройних силах Франції розкрили лідерів по тих чи інших компонентах.

Так, наприклад, шасі та навігацією буде займатися Німеччина, а роботу над гарматою, баштою і боєприпасами розподілять між двома країнами, хоча за Францією залишиться "інноваційне озброєння", зокрема керовані ракети.

Роботи між двома країнами також розподілять за напрямками бортових систем та інфраструктури, логістики й підтримки. Захистом від дронів будуть займатися німці, датчиками — французи. Спільно також будуть працювати над симуляторами.

Читайте також: Німеччина вирішила, що F-35 будуватимуть в США, а не в Італії, але чому так не розкривають