xcounter
#

"Легкий" Javelin, снайперські гвинтівки на 2,5 км і дрони - спецпризначенці США просять нову зброю

14072
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Йдеться про модернізовані та нові зразки, а також більшу кількість такої критично необхідної на полі бою зброї, як безпілотники і роботизовані системи

Спецпризначенці американського війська хочуть мати у своїх невеликих групах більшу вогневу потужність, і тому просять, щоб оборонна промисловість представила їм низку різного нового озброєння — від полегшених протитанкових ракетних комплексів і то різних безпілотних систем, як наземних роботизованих платформ, так і безпілотних літальних апаратів.

спецпризначенці США
Фото ілюстративне, джерело — dvidshub.net

Так, як раніше повідомив підполковник Тош Ланкастер, Командування ССО США планує незабаром (до кінця 2024 — початку 2025 фінансового року) оприлюднити запит на інформацію на так званий "легкий Javelin" (Javelin Light). Фактично йдеться про озброєння спецпризначенцями легендарним ПТРК, але в меншому корпусі з модернізованою ракетою, відзначають у виданні Defense News. Оновлений Javelin має поступити на озброєння у 2025 році.

Читайте також: Іспанія змінила свої плани з модернізації збройних сил, щоб врахувати досвід Збройних Сил України

Також спецпризначенці хочуть отримати на озброєння снайперську гвинтівку "наддальньої дії" — йдеться про ураження цілей на відстані у понад 2500 метрів. Цей проєкт передбачає заміну наявних снайперських гвинтівок Mk15 та M107, дальність яких становить відповідно 1800 та 2000 метрів.

Зрештою, Командування ССО США хоче розширити зусилля з озброєння своїх військових власними баражуючими боєприпасами, а також і наземними роботизованими платформами.

За словами Ланкастера, у рамках програми створення високоточних ударних систем вони працюють над так званими "безпілотними високоточними системами", тобто фактично йдеться про озброєння дронами різних типів.

Таке рішення може базуватися як на безпілотному літальному апараті, так і на наземній роботизованій платформі, і повинно мати різне змінне корисне навантаження — зброю або ж ті чи інші датчики.

Раніше Defense Express розповідав, що Спецпризначенці США чотири роки думають, як озброїти свої патрульні катери баражуючими боєприпасами.

Читайте також: В США роблять міні-крилату ракету, схожу на ADM-160 MALD, які вже є в ЗСУ