xcounter
#

В США роблять міні-крилату ракету, схожу на ADM-160 MALD, які вже є в ЗСУ

4695
Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США
Штурмовик A-10C із підвішеними ADM-160 MALD "у парі" з B-1B Lancer під час навчань на Гуамі, листопад 2022 року, фото - ВПС США

Це цікава історія, яка може надихнути вітчизняних розробників на нову імпровізовану зброю

Командування Сил спеціальних операцій США (SOCOM) на даний момент веде одразу кілька програм по перспективній далекобійній високоточній зброї, необхідній на випадок "великої війни" проти Китаю в Тихоокеанському регіоні. Одна із таких програм – малогабаритна крилата ракета, яка може запускатись із літаків типу C-130J, розміщуючись при цьому у вантажному відсіку транспортника.

Під час галузевої конференції SOF Week представники SOCOM показали матеріали, із яких випливає, що така міні-крилата ракета уже проходить свої перші льотні випробування. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Авіагіганти починають скуповувати виробників дронів: Airbus поглинув Aerovel
Слайд із конференції SOF Week, по центру зображено перспективну малогабаритну КР для ССО США, зображення наводить The Drive

Автори видання деталізують, що представники ССО США вцілому надали нечітке зображення перспективної малогабаритної ракети. Але навіть із того, що є, можна розгледіти наприклад візуальну подібність цієї КР дореактивного дрона-"приманки" типу ADM-160 MALD. І тут навіть не варто виключати варіант, за якого MALD і став базою для розробки малогабаритної КР в інтересах SOCOM.

Вперше про намір отримати міні-крилату ракету Сили спеціальних операцій США оголосили в 2021 році. Тоді й були заявлені вимоги до цього перспективного зразка озброєння – дальність пуску від 350 до 700 кілометрів, а масогабаритні параметри повинні бути обмежені стандартною пусковою установкою CLT. В свою чергу, CLT розрахована на боєприпаси із довжиною корпусу до 106 сантиметрів та стартовою масою до 45 кілограмів включно.

Вимоги до перспективної міні-КР також передбачали, що маса бойової частини має бути до 18 кілограмів, зокрема до 6 кілограмів вибухівки. Система наведення ракети має бути комбінованою, зокрема із використанням інфрачервоної ГСН.

Внутрішня будова ADM-160 MALD, зображення з відкритих джерел

Тут варто додати, що реактивні безпілотники-"приманки" типу ADM-160 MALD "світились" у розпорядженні Сил оборони України під час ударів по рашистам на тимчасово окупованих територіях.

Це БПЛА стартовою масою всього 45 кілограмів та довжиною фюзеляжу всього 2,38 метрів, але які можуть летіти на дальність від 460 до 570 кілометрів, залежно від модифікації та можуть при цьому імітувати політ крилатої ракети для системи ППО ворога. Мініатюрність ADM-160 MALD дозволяє повісити на F-16 чотири такі безпілотники, на штурмовик A-10 – аж до 12 одиниць.

Можливо, усе вищевикладене простимулює наших розробників на створення нової імпровізованої зброї, яку можна буде використовувати для далекобійних ударів по ворогу.

Читайте також: Спецпризначенці США чотири роки думають, як озброїти свої патрульні катери баражуючими боєприпасами