xcounter
#

Спецпризначенці США чотири роки думають, як озброїти свої патрульні катери баражуючими боєприпасами

7723
Фото — Vigor Industrial​
Фото — Vigor Industrial​

Крім того, розглядається інтеграція у катери розвідувальних дронів, а також й інших систем

Сили спеціальних операцій США хочуть озброїти свої патрульні катери Combatant Craft Medium (CCM) баражуючими боєприпасами та іншими корисними навантаженнями — у Командуванні ССО вже протягом останніх чотирьох років опрацьовують, як можна інтегрувати пускову із дронами до їхніх катерів, які використовують тактичні підрозділи SEAL.

Програма передбачає озброєння катері "стійкою баражуючою оперативною системою озброєння", яку спецпризначенці могли б використовувати як для ураження живої сили та транспортних засобів противника, так і невеликих кораблів, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Німецький виробник БПЛА, що відкрив завод в Україні, розповів про новий дрон та модернізацію Vector і Scorpion
патрульний катер
Фото — Vigor Industrial

Як відзначив командувач військово-морського флоту, така пускова установка, окрім баражуючих боєприпасів, може оснащуватися також і розвідувальними дронами, обладнанням для електромагнітної війни або ж мати якісь інші датчики для виконання тих чи інших місій. На виставці "тиждень спецпризначенців" (SOF Week) ця система демонструвалася у вигляді декількох блоків з вісьмома або більшою кількістю контейнерів.

Як повідомили офіційні представники служби, остаточні випробування і бойові стрільби заплановані на кінець 2024 — початок 2025 фінансового року. Відзначається, що основною проблемою у контексті корисного навантаження для патрульних катерів CCM є зниження їхньої теплової сигнатури.

Спецпризначенці експлуатують патрульні катери CCM від Vigor Industrial з 2015 році, всього на озброєнні перебуває 31 одиниця. Їхня довжина становить 18,2 метра (60 футів), максимальна швидкість — 92 км/год (52 вузли). Може перевозити екіпаж із чотирьох осіб і ще 19 військовослужбовців. Командування ВМФ також заявило, що працює над створенням заміни цьому катеру під назвою CCM Mk2.

Раніше Defense Express розповідав, що Пентагон у своїй стратегічній програмі Replicator втілив досвід Україні та замовляє баражуючі боєприпаси Switchblade 600, а також морські дрони.

Також Китай показав проект 45-метрового морського дрона на 8 ракет та 24 БПЛА-камікадзе. Він матиме повне водозаміщення 280 тонн при довжині корпусу 45 метрів. Силова установка складатиметься з двох дизельних двигунів, які дозволять розвивати швидкість до 35 вузлів.

Читайте також: Через скасування FARA у вертольоту часів В'єтнаму з'явилось майбутнє у війську США до 2050 року