xcounter
#

Авіагіганти починають скуповувати виробників дронів: Airbus поглинув Aerovel

4425
Flexrotor від Aerovel (фото: US DoD)
Flexrotor від Aerovel (фото: US DoD)

Aerovel відома своєю розробкою дрона Flexrotor для програми Replicator

Європейський авіагігант Airbus завершив поглинання американської компанії Aerovel, яка спеціалізується на БПЛА та відома успішною розробкою дрона Flexrotor, що пройшов випробування ВМС США.

Придбання компанії, про що повідомив очільник Airbus US Space and Defense Роб Геркл, напряму пов'язують із тим, що міноборони США активно розвиває напрям масових дронів за програмою Replicator, в якій втілює досвід України, вкладаючи щорічно в неї по 500 млн доларів.

Читайте також: Німецький виробник БПЛА, що відкрив завод в Україні, розповів про новий дрон та модернізацію Vector і Scorpion

Придбання Aerovel, як пише Breaking Defense, планувалась ще з січня цього року. Але вартість угоди з придбання компанії Aerovelтак і залишилась нерозкритою. Також цікаво, що компанією керує Тед МакГір, який був засновником Insitu, що розробила дрон ScanEagle.

Цей дрон з 2005 року перебуває на озброєнні ВМС США та став вкрай популярним розвідувальним дроном із понад 25 країнами-операторами. Цю компанію ще у 2008 році придбав Boeing.

Тому не виключено, що в Airbus розраховують повторити успіх свого найзапеклішого конкурента, але з дроном Flexrotor. І варто зазначити, що цей дрон дійсно цікавий тим, що має вкрай цікаве рішення щодо вертикального злету та посадки, при цьому залишаючи класичним дроном літакового типу.

Flexrotor

Суть у тому, що хвостова Flexrotor з V-подібним (хоча у цьому конкретному випадку - Г-подібному) оперенням розкривається, утворюючи опори, на які дрон і сідає. Це означає потребу у мінімальному злітно-посадковому майданчику. Заявлений час у польоті становить понад 30 годин, а дальність передачі відеосигналу до 120 км.

Також можливо звернути увагу на цікаве рішення із лопатями, які розміщенні у середині корпусу за оптичною станцією та перед крилами.

Flexrotor

Відомо, що Flexrotor у листопаді 2023 року використовувався ВМС США для відстежування ВМС Ірану під час патрулювання у Ормузькій протоці.

Читайте також: Через скасування FARA у вертольоту часів В'єтнаму з'явилось майбутнє у війську США до 2050 року
ТЕГИ БПЛА