xcounter
#

Німеччина вирішила, що F-35 будуватимуть в США, а не в Італії, але чому так не розкривають

2320
Фото — U.S. DoD
Фото — U.S. DoD

Перші літаки F-35 мають прибути у Німеччину у 2027 році

Німеччина вирішила, що літаки п’ятого покоління F-35A, які вона замовила для своїх повітряних сил, мають бути побудовані на американському складальному заводі у Форт-Уерті, що в Техасі, а не на аналогічному заводі в Камері, що в Італії.

"Кінцеву збірку та перевірку німецьких літаків F-35 планується проводити на заводі у Форт-Уерті з використанням основних компонентів зі всієї Європи, включно з Німеччиною, Великою Британією та Італією", — таку інформацію повідомили виданню Janes у компанії Lokheed Martin.

Читайте також: Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління

Разом з тим, залишається невідомим, чому саме Німеччина все ж таки вирішила будувати свої F-35 у США, а не в Італії — як відзначають у виданні, у Lockheed Martin не коментували причини такого рішення.

Там також відзначають, що оскільки такі країни, як Італія, Нідерланди та Швейцарія взяли на себе зобов’язання побудувати або весь або частину флоту у Камері, в Італії, то уряд США нещодавно вирішив відкрити цей об’єкт і для інших клієнтів на континенті, які б забажали його використовувати.

Нагадаємо, у грудні 2022 року стало відомо про закупівлю Німеччиною 35 одиниць літаків F-35A включно з озброєнням на суму у майже 10 млрд євро. Поставки мають розпочатися у 2026 році, а перші літаки прибудуть у Німеччину у 2027 році

Раніше Defense Express розповідав, що попри те, що Німеччина поки що не отримала перші F-35, але затрати на інфраструктуру вже виросли одразу у два рази.

Так, якщо спочатку німецькі військові хотіли обмежитися бюджетом у 525 млн євро, то згодом була оголошена сума у 1 млрд євро, причому таке зростання пов’язують вимогами безпеки, які висуває американська сторона.

Читайте також: Польща обрала назву для своїх F-35, і також є нове відео з заводу, де виробляють перший польський літак