xcounter
#

Німеччина ще не отримала F-35, а затрати на інфраструктуру вже виросли вдвічі

1453
F-35, ілюстративне фото з відкритих джерел
F-35, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окремий виклик полягає в тому, щоб впоратись з інфраструктурою за 4 роки

За поточним графіком ВПС Німеччини мають почати навчання персоналу на F-35 вже в 2026 році на інфраструктурі в США, а до 2027 року має бути розгорнута відповідна інфраструктура для базування та обслуговування цих літаків безпосередньо на німецькій території, а саме – на авіабазі Бюхель, з тим щоб уже в 2028 році досягнути стадії оперативної готовності.

Але в цьому чітко виписаному таймінгу вже почались свої нюанси, і перший із них – фактичний очікуваний обсяг затрат на розгортання інфраструктури в Німеччині під F-35 уже виявився удвічі вищим, аніж планувалось раніше. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: Британія послала ЗРК Stormer для захисту Саудівської Аравії від БПЛА хуситів
F-35 у лівреї німецьких ВПС, ілюстративний рендер з відкритих джерел

За початковим планом, німецькі військові сподівались вкластись в бюджет обсягом 525 мільйонів євро, якого мало би вистачити на зведення на авіабазі "Бюхель" комплексу офісів, будівель під тренажери, майстерень та власне укриттів для самих літаків.

Але тепер Міноборони Німеччини заявляє, що їм для реалізації цього будівництва потрібно як мінімум удвічі більше, тобто орієнтовно 1 мільярд євро, і це ще "приблизний підрахунок". Бо мовляв, "у гіршому випадку затрати на проект можуть перевищити 1,2 мільярди євро". При цьому німецьке оборонне відомство апелює до того, що до зростання кошторису привели саме "вимоги до безпеки, які висуває американська сторона".

Більш того – як виявилось, наразі перед німцями стоїть ризик, що вони можуть не встигнути із розгортанням необхідної інфраструктури під F-35 до 2027 року, і це також може привести до зростання затрат на утримання цих літаків.

F-35, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікаво, що раніше подібні епізоди із ростом бюджету на інфраструктуру під розгортання F-35 уже раніше були. Наприклад, коли Бельгія починала перехід на ці літаки, то сподівалась вкластись у кошторис на 300 мільйонів євро, а по факту довелось витратити удвічі більше.

Читайте також: Міноборони України вже тестує накидки, які роблять бійців та техніку невидимими у тепловізорі