xcounter
#

Міноборони України вже тестує накидки, які роблять бійців та техніку невидимими у тепловізорі

5208
Barracuda від Saab
Barracuda від Saab

Збройні Сили України скоро можуть отримати вітчизняний термокамуфляж

У Центральному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення Міністерства оборони України вже на стадії випробувань перебуває п'ять зразків анти-тепловізійних накидок, які призначені замаскувати бійців та військову техніку для ворожих тепловізорів та, як зазначено, приладів нічного бачення.

"Специфіка в тому, що нам необхідно створити матеріал, який поглинатиме інфрачервоне випромінювання та матиме низьку теплопровідність. Наша мета – якомога надійніше замаскувати військових і техніку від ворога", - цитує прес-служба оборонного відомства заступникам міністра оборони Віталія Половенко.

Читайте також: "Українська бронетехніка" збільшила поставки 122-мм снарядів до САУ "Гвоздика і Д-30 ЗСУ

заступник міністра оборони Віталія Половенко
Заступник міністра оборони Віталія Половенко під час огляду зразків (фото: МОУ)

При цьому, окрім здатності замаскувати і інфрачервоному спектрі, матеріал має бути гнучким та стійким в умовах реальної бойової експлуатації. Зокрема витримувати й не втрачати властивості від вологи, не вигорати на сонці й звісно маскувати не лише у тепловізійному, а й звичайному оптичному діапазоні.

З боку Defense Express зазначимо, що у розпорядженні українського оборонного відомства є також дуже важлива річ - найкращі зразки аналогічних засобів маскування країн НАТО.

Відносно західних, то в першу чергу мова йде про Barracuda від Saab, з якою надійшли зразки бронетехніки від Швеції. Й це взагалі мультиспектральне маскування, яка окрім оптичного та інфрачервоного спектра також працює в ультрафіолетовому діапазоні та проти радіолокаційних засобів виявлення у варіантах для бронетехніки.

Barracuda Saab

Остання опція щодо радіолокаційної малопомітності має значно менше значення для маскування бійців, тому накидки для них йдуть без цієї опції. При цьому вага індивідуальної накидки Barracuda від Saab розміром 2x2 метри становить лише 600 грамів.

Barracuda Saab

Водночас бійці у такому спорядженні у тепловізорі дійсно стають майже непомітними. Саме тому порівняння нових українських розробок цілком можливо проводити саме з такими західними зразками.

Barracuda Saab

Водночас у ворога у сегменті термокамуфляжних накидок в індивідуальному сегменті поки панують накидки зроблені за принципом "термосу", коли два шари з високими показниками відбиття та низьким випромінення в інфрачервоному діапазоні розміщують між синтепоном або чимось подібним. Але вони запобігають будь-якому витоку тепла від тіла, що доволі критично, особливо літом.

термокамуфляж
Приклади термокамуфляжних костюмів з РФ

Також у РФ для маскування бронетехніки, в основному танків Т-90М "Прорыв" часом використовується "Накидка". Відносно її властивостей доволі мало інформації, й поки більшість ворожих танків, включно з Т-90М помічались без неї.

Накидка танк
Читайте також: У РФ у понад 1,5 раза зменшився темп "повзучої мобілізації"