xcounter
#

Британія послала ЗРК Stormer для захисту Саудівської Аравії від БПЛА хуситів

2936
Британський ЗРК Stormer HVM, ілюстративне фото з відкритих джерел
Британський ЗРК Stormer HVM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для самих британців таке розгортання сил в регіоні є досі не баченим кроком

Збройні сили Великої Британії на тлі ескалації на Близькому Сході розгорнули поблизу столиці Саудівської Аравії міста Ер-Ріяд кілька зенітно-ракетних комплексів малої дальності HVM Stormer із невеликим запасом зенітних ракет. До складу цього підрозділу протиповітряної оборони входять 50 військовослужбовців.

Фактична мета розміщення таких британських сил – зміцнити протиповітряну оборону Саудівської Аравії на тлі можливих атак БПЛА єменських хуситів, але формально все відбувається в рамках британської місії Crossways по консультуванню та навчанню саудівських збройних сил. Про це пише портал Opex360.

Читайте також: Міноборони України вже тестує накидки, які роблять бійців та техніку невидимими у тепловізорі

Автори видання при цьому нагадали про специфіку, за якої усі наявні ЗРК в британських збройних силах зведені до складу 12-го полку Королівської артилерії. На даний момент засоби ППО зі складу 12-го полку британської армії розміщені також в Естонії в рамках місії НАТО, і взагалі-то в Іраку.

Що стосується самої Саудівської Аравії, то тут британці пішли на досі небачений крок, розмістивши у цій країні зенітно-ракетні комплекси, навіть якщо і малої дальності. Бо до цього моменту мав місце хіба що епізод, коли британці для посилення захисту Саудівської Аравії від атак єменських хуситів розмістили лише одну РЛС Giraffe AMB разом із розрахунком, і цей наряд сил розміщувався в країні протягом 2017-2019 років.

Після 2019 року Ер-Ріяд увійшов у переговорний процес із єменськими хуситами, і на цьому тлі загроза повітряних ударів по критичній інфраструктурі країни як така зникла.

Британський ЗРК Stormer HVM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Коротко нагадаємо характеристики британських ЗРК малої дальності HVM Stormer: дальність ураження повітряних цілей – до 7 кілометрів, висота ураження – також до 7 кілометрів; дальність виявлення повітряної цілі типу "літак" - до 18 кілометрів, дальність виявлення повітряної цілі типу "вертоліт" - до 8 кілометрів. Боєзапас - 12 ракет Starstreak, окрім 8 ракет безпосередньо в пускових установках.

Раніше Defense Express розповідав про те, що пілот США на Harrier збив сім дронів-камікадзе хуситів, і це нагадує збиття Shahed-136 на МіГ-29. Також ми на прикладі тої ж Саудівської Аравії писали, як батарея Patriot в 2019 році збила 6 ракет за 48 секунд, і чому це тривожно.

Британський ЗРК Stormer HVM, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: "Українська бронетехніка" збільшила поставки 122-мм снарядів до САУ "Гвоздика і Д-30 ЗСУ