xcounter
#

Як батарея Patriot в 2019 році збила 6 ракет за 48 секунд, і чому це тривожно

25017
Розгортання ЗРК Patriot на Близькому Сході, ілюстративне фото від U.S. Army
Розгортання ЗРК Patriot на Близькому Сході, ілюстративне фото від U.S. Army

Бо тут мова про те, чи можна "перевантажити" ППО дешевими балістичними ракетами

Під час оборонної виставки World Defense Show в Ер-Ріяді командування Королівських ВПС Саудівської Аравії розповіло, що в 2019 році одна із їх батарей ЗРК Patriot за 48 секунд змогла збити 6 балістичних ракет, якими єменські хусити намагались уразити критичну інфраструктуру країни.

На перший погляд, такий епізод із відбиттям масованої ракетної атаки за цю «шалену хвилину» виглядає захоплююче. Але цей епізод демонструє і рівень навантаження на систему ППО, що може створити агресор, використовуючи навіть дешеві балістичні ракети малого радіусу дії. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Еквадор може віддати свої "Оса-АКМ" для ЗСУ, які можуть дати через США - ЗМІ

Як наголошують автори порталу, достеменно невідомо, який саме тип ракет до ЗРК Patriot використовувала Саудівська Аравія при відбитті цієї атаки – PAC-2 чи PAC-3.

Але є підстави припускати, що для перехоплення ракет єменських хуситів довелось використати не менше 12 ракет до Patriot, що в свою чергу означає рівень затрат на відбиття атаки порядка до 100 мільйонів доларів.

Окремий нюанс полягає в тому, що для проведення цього удару в 2019 році єменські хусити використовували скоріш за все або некерований реактивний снаряд Badr-1 калібру 210 мм із дальністю пуску порядка 100 кілометрів, або ж його керовану версію Badr-2 з дальністю стрільби до 150 кілометрів. Тобто тут була мова про використання засобів нападу, які могли бути значно дешевшими, аніж ті самі зенітні ракети до Patriot.

Пуск зенітної ракети PAC-3 з Patriot, ілюстративне фото від US DoD

Більш того – автори The Drive припускають, що в даному випадку йде мова про епізод від 26 серпня 2019 року, коли єменські хусити випустили одразу 10 балістичних ракет по саудівському місту Шизан. І виходить так, що шість із цих ракет вдалось перехопити за 48 секунд, а от інші чотири – долетіли до міста, та завдали жертв на десятки вбитих та поранених.

Окрема проблема полягала в тому, що навіть Саудівська Аравія іноді стикалась із проблемою можливого дефіциту зенітних ракет до "Петріотів" що підважувало можливості відбивати повітряні удари хуситів. Для розуміння порядку цифр: з 2015 по 2017 року військові Саудівської Аравії збили до 100 балістичних ракет єменськиїх хуситів, а от до 2022 рік цей показник виріс до 400 балістичних ракет та до 800 дронів-камікадзе.

Зважаючи на все вищевикладене, автори The Drive і ставлять питання про те, наскільки проблематичною може бути спроба агресора перевантажити ППО із ЗРК Patriot, використовуючи балістичні ракети малої дальності.

Ілюстративна графіка від ВПС США, наводить The Drive
Читайте також: Нова спецоперація ССО ЗСУ у Чорному морі: які цілі знищено