xcounter
#

Корея продовжує експансію: готується контракт із Перу на FA-50, а далі - KF-21

 FA-50
FA-50
9345

Перу націлилось придбати 20-24 корейських FA-50, які модернізуються у повноцінний легкий винищувач

Перу націлилось на закупівлю корейських учбово-бойових літаків FA-50, які навіть у базовій конфігурації вже можуть вирішувати широке коло бойових задач, а після модернізації стають повноцінним легкими винищувачами.

Зокрема уряд країни активно просувається у бік контрактування від 20 до 24 FA-50 і, як пише місце видання Pucara, протягом найближчих декількох тижнів підпише з Korea Aerospace Industries лист про наміри. Також видання одразу наводить орієнтовну ціну контракту - 780 млн доларів. Тобто від 32,5 до 39 млн доларів за один літак. Вочевидь, без озброєння, яке необхідно буде докуповувати окремо.

Читайте також: Поляки можуть виставити проти флоту РФ HIMARS з ракетами PrSM, це цікаво й для України

З боку ж Defense Express зазначимо, що Перу вже експлуатує корейських гвинтовий літак KT-1 Woongbi. Країна ще 2012 році за 200 млн доларів замовила 20 цих навчально-тренувальних машин, з яких 10 у версії, яка дозволяє отримати легкий "протипартизанський" штурмовик KA-1.

KA-1
KA-1

При цьому Корея у цьому випадку також пішла на локалізацію виробництва та з 20 машин 16 були зібрані у Перу. Саме тому, як зазначає перуанське видання, постачання FA-50, також буде проходити за аналогічним принципом. Також зазначено, що корейський літак замінить Aermacchi MB-339 - італійський учбово-бойовий літак 70-х років.

Не менш цікавим є і конкуренти FA-50. Зокрема вказано, що уряд Перу відкинув пропозицію Бразилії із Super Tucano, які у кількості 24 одиниць мали цінник у 480 млн доларів. Але можливості FA-50, який коштує майже вдвічі дорожче, дійсно вдвічі більші за те, що може Super Tucano. Також це знову порушує питання ціни цього гвинтового літака від Embraer - 20 млн доларів. І відносно Super Tucano, то навіть вживаний він коштує дорожче за вживаний F-16.

Також FA-50 обійшов пропозицію від Італії з доволі популярним у світі Leonardo M346, а також вже підзабутий Scorpion від Textron, який попри те, що це відносно дешева прагматична машина-штурмовик, за 10 років так і не знайшов собі клієнтів. Але наявної інформації щодо вартості пропозицій - немає.

Scorpion Textron
Scorpion від Textron

Більше того, видання зазначає, що закупівля FA-50 є сходинкою до входження у проєкт KF-21, який вже пішов у серію. Мовляв, Сеул зацікавлений у цьому на фоні скорочення участі Індонезії у цій програмі.

І KF-21 дозволить Перу значно замінити спочатку радянські МиГ-29, які у кількості 19 машин у середині 90-х поставила до країни Білорусь (наразі у строю 9), а згодом і французькі Mirage 2000, які у строю з 80-х з максимальною кількістю до 12 машин. При цьому корейська машина буде значно ефективніша за варіант із закупівлею вживаних F-16, а саме цей варіант наразі опрацьовується. При цьому потреба у F-16 визначена у межах 24 машин.

Також з боку Defense Express зазначимо, що FA-50 навіть у базовій конфігурації цілком може виконувати задачі штурмовика. При цьому ефективнішого за Су-25, який також експлуатується у Перу і був, разом із МиГ-29, замовлений у Білорусі у кількості 18 літаків з яких, як вважається, лише до 4 у льотному стані.

FA-50
FA-50

А при модернізації до рівня Block 20, як це запланувала здійснити Польща, FA-50 перетворюється вже на повноцінний легкий винищувач. Бо мова йде про інтеграцію РЛС AN/APG-83 від Northrop Grumman, ракет AIM-120 AMRAAM, Naval та Joint Strike Missile, а також модулю Sniper від Lockheed Martin для високоточного лазерного наведення. Саме тому, наприклад, Малайзія у лютому 2023 року обрала саме FA-50 для заміни 16 одиниць МиГ-29.

Читайте також: Китай віз через Італію в Лівію ударні БПЛА Wing Loong як "вітряні турбіни"