xcounter
#

Поляки можуть виставити проти флоту РФ HIMARS з ракетами PrSM, це цікаво й для України

4105
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD
Ракета PrSM, фото — U.S. DoD

Така ідея виникла після того, як у США продемонстрували, як безпілотні ракетні системи на навчаннях б’ють балістичними ракетами по рухомих надводних цілях

Минулого місяця США провели досить цікаві навчання Valiant Shield 24 на Тихому океані, під час який пройшла така неординарна подія, як удар балістичною ракетою з наземної безпілотної платформи по рухомій надводній цілі — по факту, йдеться про безпілотну версію ракетної системи HIMARS під назвою Autonomous Multi-Domain Launcher (AML), який бив новітніми ракетами PrSM із дальністю щонайменше у 500 км.

PrSM
Пуск далекобійної балістичної ракети PrSM, фото — U.S. DoD

Ці випробування дуже зацікавили поляків, які відзначають, що цілком ймовірним для їхнього війська може бути сценарій, коли декілька пускових установок тих же HIMARS можуть увійти до складу ракетних з’єднань військово-морських сил Польщі, щоб збільшити загрозу для російського Балтійського флоту, відзначають у виданні Defence.24.pl.

Читайте також: Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки

Там зокрема наголошують, що проведені у США навчання демонструють — насправді не обов’язково для боротьби з кораблями використовувати лише той інструментарій, який експлуатували американські військові, а саме "безпілотний" HIMARS, повітряні кулі та надтривалі дрони Vanilla.

І що із завданням з ураження ворожих кораблів цілком можуть впоратися й пілотовані ракетні системи HIMARS/M270A2, які можуть нести одразу по дві високоточні далекобійні ракети PrSM.

Звичайно, якщо ми говоримо про польське військо, то тут варто відзначити, що передусім їм ще доведеться закупити це озброєння.

Але загалом ідея дійсно має право на життя, тим паче з урахуванням таких переваг, як дальність PrSM. у порівнянні з тією ж ATACMS, можливість завантажити одразу по дві ракети на одну машину, і також підвищену точність та здатність PrSM атакувати рухомі цілі завдяки встановленню відповідної голівки самонаведення.

"Таким чином, пускові установки HIMARS зможуть використовуватися у складі берегових батарей — у тому числі й в Польщі, після закупівлі відповідної версії ракет PrSM", — підсумовують поляки.

Там також наголошують, що сьогодні корабельні зенітні та протиракетні комплекси загалом не готові протистояти атакам балістичних ракет, які уражають ціль фактично вертикально і з дуже високою швидкістю. Виявити такі ракети ворожим кораблям теж буде надзвичайно складно, тому HIMARS з PrSM "ще більш ускладнять життя надводним кораблям Балтійського флоту".

І це рішення насправді було б цікавим й для України, але очевидно, що йдеться навряд чи про короткострокову перспективу.

Читайте також: Як виглядає наче ціла РЛС С-400 після зустрічі із HIMARS: приклад з Бєлгородській області