xcounter
#

Пентагон вкотре розширив замовлення на HIMARS: 311 пускових за 2,8 млрд доларів, але головне - строки

2488
HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)

Армія США хоче вийти на темпи виробництва понад 100 HIMARS на рік, що одночасно прямо говорить й про збільшення темпів виробництва ракет до них

Армія США продовжує збільшувати замовлення на HIMARS, ефективність та важливість яких вже не підлягає жодному сумніву та була багаторазово доведена на полі бою проти РФ.

За останні дні Пентагон уклав із Lockheed Martin ряд додаткових угод на виробництво цієї системи. Зокрема, як пише ArmyRecognition, мова йде про розширення контракту на 215 додаткових пускових із загальним строком постачання до 2028 року.

Читайте також: У РФ хочуть "вжити заходів" проти дронів над Чорним морем, але навряд чи ризикнуть бити по них ракетами

Це є продовженням розширення замовлення, яке відбулось на початку травня, коли Lockheed Martin отримав 861 млн за 288 HIMARS з крайнім строком постачання до 2026 року. І загалом, з урахуванням базового контракту, тепер мова йде про 311 замовлений HIMARS за 2,79 млрд доларів.

HIMARS

З боку Defense Express зазначимо, що Lockheed Martin за попередніми умовами мала виробляти з 2024 по 2026 рік по 96 пускових установок щорічно. Але тепер вочевидь мова йде про поступове розширення їх виробництва. Зокрема, якщо 215 пускових мають бути виготовлені у 2027 та 2028 році, то це вимагає досягти темпу до 108 HIMARS за рік, або по 9 замість 8 пускових щомісяця.

На фоні цього можливо лише нагадати, що кількість пускових за логікою має бути прив'язаною до кількості боєприпасів, без яких HIMARS стає безпорадним. Тобто збільшення замовлення та пришвидшення темпу його виконання вказує й на збільшення темпів виробництва ракет, таких як GMLRS, а також впевненості у виконанні виробничих завдань із GMLRS ER та PrSM.

PrSM
PrSM

Зазначимо, що виробництво GMLRS ER, які б'ють на 150 км, стартувало лише днями. При цьому на першому етапі Lockheed Martin у 2024 році має виготовити лише 120 таких нових ракет, що відповідає лише 20 "пакетам". Але вже у наступному 2025 році планується виготовити 510 GMLRS ER, тобто 85 "пакетів".

Зрештою, завдяки збільшенню виробництва, буде досягнуто й зменшення ціни, з 540 тисяч доларів за один GMLRS ER у цьому році та по 480 тисяч доларів у 2025 році. При цьому слід зважити на те, що виробництво цих ракет буде масштабуватися й надалі.

А щодо PrSM, яка вже була використана армією США на навчаннях на Тихому океані для ураження рухомої надводної цілі, хоча немає власної головки самонаведення, то у 2024 році має бути виготовлено 110 PrSM, а у 2025 році - 230 одиниць.

Читайте також: У США розписали методи боротьби з російськими КАБами без "срібних куль"