xcounter
#

У США розписали методи боротьби з російськими КАБами без "срібних куль"

22590
Бомби з УМПК
Бомби з УМПК

Попри бажання знайти одну універсальну "протиотруту" ліквідувати загрозу від російських КАБів можуть лише комплексні рішення

РФ продовжує нарощувати свої удари далекобійними плануючими бомбами, які часто називають КАБами. Загроза від них добре відома, кількість вже досягла 3200-3500 ударів на місяць, а калібр досяг вже ФАБ-3000.

На фоні цього в американському профільному виданні Defense News, розписали методи боротьби з цією загрозою. При цьому західні фахівці тверезо визнають, що така ціль, як плануючі бомби доволі складна та дешева й витрачати на них зенітні ракети невигідно.

Читайте також: В Україну заходить ще один виробник дронів, і тут є цікаві моменти

Саме тому основним дієвим методом залишається протидія літакам, як у небі, так і на землі. Зокрема згадується, що Україна успішно використовує власні дрони для ударів по російських аеродромах. Зокрема необхідно згадати справжній "страйк" на авіабазі "Морозовск", де базуються Су-34.

Але нічого краще за ATACMS для ураження аеродромів немає. Хоча, вочевидь, використання цієї зброї для ударів по аеродромах досі заборонено. Тому, як пише видання, "США повинні бути мудрими та дозволити завдавати ударів ATACMS по віддалених аеродромах".

Су-34 з УМПК
Су-34 з УМПК

Далі - більше. Й фахівці зазначають, що у випадку, коли дальності у 300 км буде замало, США мають передати крилаті ракети JASSM. І маємо нагадати, що це далеко не перший фаховий заклик передати ці ракети Україні, які можуть використовуватись з винищувачів F-16.

Другий напрям протидії - F-16 разом із літаками ДРЛВ - Saab 340 AEW&C (ASC 890) від Швеції. Але до цієї формули необхідно додати ще й далекобійні версії ракет AIM-120 AMRAAM. При цьому видання наголошує на тому, що США мають всі можливості збільшити кількість літаків на озброєнні Повітряних Сил, при цьому як винищувачів F-16, такі й ДРЛВ, передавши E-2 Hawkeye.

E-2 Hawkeye
E-2 Hawkeye

І лише у третю чергу було названо засоби РЕБ. При цьому із розумінням того, що у кращому випадку вони лише збільшать похибку. При цьому вони мають бути надпотужними для того, щоб пригнічувати супутникову навігацію на значній відстані.

"У війні срібні кулі зустрічаються рідко. Бойові дії часто вимагають безлічі можливостей та інноваційного чи гнучкого використання. І того й іншого потрібно більше, щоб дозволити Україні перемогти цю загрозу. Тактичні ракети великої дальності, F-16 та літаки AEW&C, а також передові засоби радіоелектронної боротьби, і гнучкіша політика США щодо їх використання, можуть дати Україні потужну силу", - підсумовується у публікації.

F-16
F-16

Водночас з боку Defense Express додамо, що сам "рецепт" не може вважати інноваційним, бо про необхідність завдання ударів по ворожих аеродромах західним озброєнням Україна просить вже дуже довго, як і чекає на F-16. Але головним можливо вважати, що зараз його активно просувають у США, що цілком може бути маркером позитивних змін.

Читайте також: Patriot від Ізраїлю через США для України: який "пробіг" та "настріл" у цих ЗРК та в якій вони версії