xcounter
#

Patriot від Ізраїлю через США для України: який "пробіг" та "настріл" у цих ЗРК та в якій вони версії

Patriot у ЦАХАЛ
Patriot у ЦАХАЛ
13845

Ізраїльські Patriot хоча і визначені, як PAC-2, але у 2010-х роках проходили модернізацію Yahalom

Те що Ізраїль не на пряму, але все ж таки може стати донором для України ЗРК Patriot є доволі логічним. Бо зрештою ЦАХАЛ офіційно повідомив, що зніме всі ЗРК Patriot впродовж короткого часу ще у квітні цього року. А на фоні того, як інші країни віддають по 25% своїх запасів Україні, а саме так зробила Німеччина та Румунія, а Нідерланди взагалі анонсували передати один з трьох наявних, хоч і у складчину, це рішення буде просто людяним.

Водночас Ізраїль досі не лише не надає допомогу, він зберігає мовчазне блокування реекспорту свого озброєння для України. Тому, як пишуть авторитетні західні ЗМІ, питання передачі ізраїльських Patriot до України лише на етапі доволі складних перемовин, які веде, як Київ, так і Вашингтон. У руках останнього доволі вагомий аргумент - регулярна допомога Ізраїлю озброєнням.

Читайте також: Швеція таки вирішила замовити ще один AWACS GlobalEye, бо віддає Україні два Saab 340 AEW&C

Зокрема саме за рахунок допомоги від США ЦАХАЛ може замовляти по 25 безкоштовних винищувачів F-35, бо щорічно отримає по 3,8 млрд доларів, а з квітня на війну із ХАМАС одразу 14 млрд доларів. До речі й ці Patriot, як мінімум частково, були отримані Ізраїлем зі значною скидкою у межах допомоги.

Patriot Yahalom

Й на фоні цього, з боку Defense Express, доцільно нагадати про які саме ЗРК Patriot мова йде, та який в них рівень "зношення", бо зрештою ЦАХАЛ знімає їх з озброєння, більше того, оперував ними з 1991 року. Саме з цього періоду до країни надійшла перша партія Patriot з США. Також ще декілька батареї Ізраїль безоплатно отримав від Німеччини у 2002 та 2013 році.

Й перше, що необхідно знати про них - це те, що у більшості джерела зазначається, що вони у версії Patriot PAC-2. Тобто вони не можуть ефективно боротися проти балістичних цілей і до них не інтегровані протиракети CRI або MSE. Хоча є інформація, що Ізраїль провів місцеву модернізацію під назвою Yahalom, деталі якої публічно не розкриваються. Вона була проведена у 2010-х роках та передбачала оновлення програмного забезпечення, модернізацію РЛС AN/MPQ53, а також, нібито, можливість використання протиракет MSE.

Patriot Yahalom

Але якраз щодо останнього існують певні сумніви. По-перше жодної інформації щодо постачання цих протиракет до Ізраїлю немає, як і жодної фото з ними. По-друге, навряд у цьому міг бути зацікавлений сам Ізраїль, бо тоді вже завершував розробку власного комплексу із можливостями протиракетної оборони - "Пращі Давида", яка відрізняється кращою та дешевшою ракетою Stunner, яку, до речі, інтегрують у наступну версію Patriot PAAC-4.

Також це чудово пояснює, чому ЦАХАЛ, попри безпекову обстановку, все ж таки почав зняття своїх ЗРК Patriot з озброєння. Бо для них об'єктивно немає цілей. І за весь час свого перебування у строю, згідно з офіційною інформацією, ці ЗРК збили лише 19 цілей. При цьому вперше це зробили лише у 2014 році. Абсолютна більшість з них були були дронами, але 23 вересня 2014 року Ізраїль за допомогою Patriot збив сирійський Су-24, а 24 липня 2018 року сирійський Су-22М4, які перетнули лінію припинення вогню.

Таким чином ізраїльські ЗРК Patriot на озброєнні ЦАХАЛ перебувають 34 роки. Що для цієї категорії озброєння та військової техніки не є критичним, що чудово демонструє ефективна експлуатація ще старіших радянських ЗРК у ЗСУ, так і MIM-23 Hawk, які вже здебільшого зняті з експлуатації у більшості країн.

Водночас залишається питання кількості самих батарей Patriot, які можуть бути передані. Зокрема західні ЗМІ пишуть, що мова йде про вісім батарей. Хоча, наприклад, у Military Balance вказана наявність лише чотирьох. Також невідомо, чи всі вони пройшли модернізацію Yahalom.

А загальна кількість батарей в Ізраїлі взагалі може не відповідати кількості ЗРК, які отримає Україна. Бо наразі єдиним робочим варіантом їх передачі залишається участь США. А це цілком може означати дуже заплутаний механізм, коли ізраїльська зброя замінить американську, а та вже піде до України. Також цілком вірогідно, що ізраїльські комплекси потрапивши до США спочатку будуть направлені на ремонт та модернізацію.

Читайте також: Під рідкісні 130-мм гармати М-46 з 1950-х років РФ використовує снаряди з КНДР, і це показово