xcounter
#

Під рідкісні 130-мм гармати М-46 з 1950-х років РФ використовує снаряди з КНДР, і це показово

14932
М-46, ілюстративне фото з відкритих джерел
М-46, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо цей приклад наочніше розкриває характер "допомоги", яку отримують рашисти

У відкритому доступі з’явилась фотографія, яка демонструє, що російські окупанти для стрільби із гармат типу М-46 калібру 130-мм використовують зокрема снаряди ОФ-428М північнокорейського виробництва.

На перший погляд, тут увагу може привернути лише той факт, що рашисти на цих снарядах доволі лицемірно написали "За Севастополь". Але тут ситуація значно цікавіша, тому давайте подивимось на неї ширше.

Читайте також: Ще один трансфер технологій з РФ до КНДР: Пхеньян заявив про випробування роздільних бойових блоків до МБР

Почнімо із того, що це лише друга за останні півроку у відкритому доступі згадка про те, що армія РФ у війні проти України використовує зокрема ці самі М-46, котрі виготовлялись ще у 1950-х роках, та є рідкісними для окупаційних військ через їх специфічний калібр 130 міліметрів.

На початок 2022 року російські війська не використовували М-46 взагалі. Довідник The Military Balance 2023 вказував, що на початок минулого року на базах зберігання в Росії могло бути лише до 350 гармат цього типу.

Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Очевидно, що рашисти пішли на розконсервацію специфічних та рідкісних М-46 через високі втрати по артилерії загалом, в ході боїв проти ЗСУ.

Але схоже, що в процесі повернення цих гармат у стрій в російських загарбників могли виникнути проблеми із боєкомплектом: оскільки калібр 130 міліметрів не був стандартним для армії РФ, то навряд чи відповідні постріли серійно виготовлялись на потужностях російського ОПК, а запаси із радянського "спадку" помилково вважати безмежними.

Цілком ймовірно, що в даному випадку поставки 130-мм снарядів з Північної Кореї могли бути єдиним варіантом вирішенням проблеми росіян з боєкомплектом під М-46. Бо в армії КНДР такі гармати були в строю і на початок минулого року також.

Російські окупанти використовують М-46 в боях проти ЗСУ, січень 2024 року, фото з відкритих джерел

Однак цей приклад заодно чіткіше ілюструє характер "допомоги" по снарядам, яку РФ отримує від Північної Кореї або інших учасників "Осі зла": рашистам тут важливий не тільки сам валовий обсяг поставок, але й умовно за чужий рахунок закрити власні проблеми по дефіцитним категоріям боєприпасів, які сам російський ВПК не виготовляє.

Раніше Defense Express писав про те, що рашисти могли отримати 203-мм снаряди ймовірно від Ірану, і це теж було показовим.

Ймовірно отриманий від Ірану снаряд калібру 203-мм в розпорядженні рашистів, фото - "Український інформатор"
Читайте також: Історія з інженерними військами з КНДР дивна, бо в рашистів є кому будувати фортифікації