xcounter
#

А скільки ЗРК Patriot має Ізраїль, і що в нього взагалі з ППО

20035
Розгорнуті в Ізраїлі ЗРК Patriot, фото – US Army
Розгорнуті в Ізраїлі ЗРК Patriot, фото – US Army

Які специфічні особливості має ізраїльська протиповітряна оборона, і чому їм була треба допомога Заходу проти Ірану

На тлі масованого удару Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року окремо цікавим стало питання, а що із себе взагалі зараз представляє система ізраїльської протиповітряної оборони. Особливо на тлі того, що для відбиття нальоту в загалом 300 балістичних та крилатих ракет і далекобійних дронів-камікадзе довелось залучати не тільки сили та засоби самого Ізраїлю, але й також Великої Британії та Франції, США та Саудівської Аравії.

І це все з поправкою на те, що самому Ізраїлю відбиття цієї атаки обійшлось в еквівалент 1 мільярда доларів прямих затрат, а за заявами офіційних осіб США до 50% іранських балістичних ракет просто вийшли з ладу під час польоту, тому в принципі не змогли становити пряму загрозу.

Читайте також: Коли ПС США отримають F-15E з новітньою системою радіоелектронної боротьби

Спроба описати картину лише за даними, які наводить The Military Balance 2023, може бути дещо непродуктивною, бо в плані засобів ізраїльської ППО цей довідник наводить лише одну цифру – про наявність 40 пускових установок Iron Dome, він же "Залізний купол". Прояснити дещо краще картину нам може огляд американського порталу The Drive від жовтня 2023 року, опублікований якраз на перших етапах розгортання бойових дій в Секторі Газа та до перших ударів єменських хуситів по цивільному судноплавству в Червоному морі.

Він цінний також і тим, що це можливо єдине джерело, в якому зазначаються хоча би орієнтовні цифри по кількості засобів протиповітряної оборони Ізраїлю.

Автори цього огляду для початку прояснюють один специфічний момент, навколо якого й відбувалась розбудова системи ППО Ізраїлю. Вони вказують, що в своїй доктрині ЦАХАЛ готувався до того, що йому доведеться мати справу в першу чергу із "проксі-силами" типу ХАМАСу чи "Хізболли" із арсеналами на рівні кілька десятків тисяч реактивних снарядів у різних варіаціях, і саме під це "заточувався" основний ешелон ізраїльської протиповітряної оборони у вигляді "Залізного купола", загалом налічується 10 батарей.

Водночас, ЦАХАЛ також допускав і ймовірність прямого конфлікту з Іраном, в рамках якого доведеться відбивати удари балістичними та/або крилатими ракетами безпосередньо по території Ізраїлю. Тому ізраїльська ППО також маєі засоби для знищення балістичних та аеродинамічних цілей.

В першу чергу – це 8 батарей ЗРК Patriot PAC-2 GEM-T (за іншими джерелами лише 4), без вказівки по кількості пускових. Є вказівка, що ці ЗРК пройшли місцеву модернізацію під назвою "Яхалот", але її деталі не розкриваються.

Ізраїль на даний момент також може похвалитись наявністю можливо одних із найпотужніших у світі систем протиракетної оборони David Sling ("Праща Давида"), яка була прийнята на озброєння лише в 2017 році, одна до якого коштує 1 мільйон доларів, і котрий може вражати аеродинамічні цілі на дистанції орієнтовно 300 кілометрів. Також – систем протиракетної оборони Arrow 2 та Arrow 3, остання з яких може збивати повітряні цілі на дальності до 1500 кілометрів та навіть у верхніх шарах атмосфери.

Однак схоже на те, що Ізраїль наразі не має достатньо багато протиракетних комплексів з тим, щоб самостійно захищати власну територію. Тому і довелось залучати сили та засоби ще 4 країн, щоб відбити удар Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року.

Читайте також: Як виглядають та чим відрізняються від інших найсучасніші F-16 Block 70