xcounter
#

Коли ПС США отримають F-15E з новітньою системою радіоелектронної боротьби

2507
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Контракт на повномасштабне виробництво комплексів РЕБ EPAWSS планують укласти до кінця цього року

Повітряні сили США вже влітку можуть отримати свій перший винищувач F-15E Strike Eagle із новітньою модернізованою системою радіоелектронної боротьби Eagle Passive Active Warning Survivability System або ж EPAWSS — минулого тижня майор Аллі Стормер, представник служби, повідомив, що зараз перші вісім F-15E проходять модифікацію зі встановлення цього комплексу РЕБ.

"Постачання перших F-15E з удосконаленими можливостями радіоелектронної боротьби стане важливим кроком вперед у зусиллях ПС з модернізації цих літаків четвертого покоління й підготовці їх до можливої війни проти такого противника, як Китай", — відзначають у виданні Defense News.

Читайте також: Повітряні сили США збираються списати одразу 250 літаків: F-15, A-10 та навіть F-22 з B-2

Процес інтеграції комплексів РЕБ EPAWSS на F-15E стартував влітку 2022 року, а восени Boeing уклала контракт з BAE Systems на виробництво вже другої партії цих комплексів РЕБ для нових літаків F-15EX.

У виданні нагадують, що раніше цього місяця було завершено етап експлуатаційних випробувань та оцінки цієї системи, кінцеві звіти щодо цього етапу тестувань відповідні служби нададуть до кінця червня цього року. Водночас у ПС США заявили, що етап розробки виробництва комплексу EPAWSS майже закінчено, і що до кінця 2024 року вони розраховують укласти контракт на повномасштабне виробництво.

Як розповідають у BAE Systems, система AN/ALQ-250 EPAWSS має захистити літаки ПС США "за допомогою технології цифрової радіоелектронної боротьби, щоб максимізувати ефективність місії та живучість в умовах жорсткої конкуренції".

EPAWSS надає "повністю інтегровані рішення радіолокаційного попередження, геолокації, ситуаційної обізнаності і самозахисту для виявлення та відбиття наземних і повітряних застарілих, чинних і майбутніх загроз у висококонкурентному середовищі".

Виробник заявляє, що нова система EPAWSS менше за розмірами та легше у порівнянні з попередніми засобами РЕБ для літаків F-15, вона також надійніша і має кращу ремонтопридатність та значно подовшений термін служби.

Читайте також: Скільки коштують F-15EX та F-35 і як взагалі рахують flyaway cost для цих літаків