xcounter
#

Ізраїль зніме всі ЗРК Patriot з озброєння протягом найближчих тижнів: чи є варіанти отримати

47359
Patriot ЦАХАЛ
Patriot ЦАХАЛ

Поки Patriot для всього іншого світу - страшенний дефіцит, ЦАХАЛ може собі дозволити розкіш його замінити

Повітряні сили Ізраїлю мають протягом найближчих декількох місяців вивести з експлуатації всі батареї Patriot. Про це офіційно повідомили збройні сили, зазначивши, що всі зняття їх з озброєння відбудеться протягом найближчих восьми тижнів, тобто до кінця червня.

Причиною виведення цього ЗРК з експлуатації та його відправки на "склад" називається застарілість ЗРК, а також пояснюється що це означає його малу ефективність та складність обслуговування. І хоча здається, що Patriot малосумісний з такими епітетами, але для Ізраїлю це так. Бо на озброєнні країни перебуває (станом на 2023 рік) чотири батареї у версії PAC 2.

Читайте також: А як Латвія зможе дати Україні зенітки NBS MANTIS, якщо в неї самої нема

Вони були отримані Ізраїлем у 1990 році, при цьому за дуже низькою ціною за рахунок американської програми збройової допомоги. З цього часу ці системи не модернізувались до рівня PAC 3, який передбачає отримання можливості перехоплення балістичних цілей, та залишились на рівні MIM-104D (PAC-2/GEM+).

Patriot ЦАХАЛ
Офіційні та доволі рідкісні фото Patriot від ЦАХАЛ

За весь час експлуатації, знову ж, відповідно до офіційного повідомлення ЦАХАЛ, у реальних бойових умовах ізраїльські ЗРК Patriot загалом збили 19 цілей. А перше реальне бойове застосування відбулось лише у 2014 році, коли з цього комплексу був збитий дрон. Враховуючи це, всі інші цілі, які були збиті - це також дрони.

І для конкретних умов Ізраїлю, який наразі взагалі немає загрози у ключі ворожої пілотованої авіації, утримання Patriot дійсно може виглядати надлишковим. Також немає жодної необхідності у його модернізації до версії PAC 3, бо це означає появу потреби у ракеті MSE.

Бо Ізраїль має власний аналогічний комплекс протиракетної оборони "Праща Давида", який має кращі характеристики та використовує значно потужнішу та дешевшу ракету Stunner. До речі її у версії SkyCeptor інтегрують до нової версії Patriot PAAC-4.

Водночас особовий склад, який ніс службу на Patriot зараз активно перенавчається на інші комплекси, серед яких Iron Dome. Цей процес почався ще у лютому цього року.

Iron Dome
Iron Dome

Також слід зазначити, що попри появу "зайвих" Patriot, Ізраїль навряд буде їх передавати Україні. Бо ця країна не лише не надає допомогу, наразі триває мовчазне блокування навіть реекспорту озброєння. В цих умовах, єдиний можливий варіант, якщо США просто викуплять ці ЗРК та проведуть обмін за доволі складними схемами.

Наприклад, Вашингтон може поставити ці чотири батареї на модернізацію, за рахунок чого можливо вивільнити щось з власних. Або, якщо для нього це буде неприпустимо, передати їх до Іспанії чи Греції, які вже своєю чергою мають передати власні до України, бо ці країни і так експлуатують аналогічну версію PAC 2.

Але для цього все одно необхідно отримати згоду Ізраїлю. Зазначимо, що наразі Греція відмовилась передавати свої Patriot, а Іспанія готова виділити суто ракети.

Читайте також: Ізраїльська САУ Atmos продовжує крокувати Латинською Америкою і замовляється Бразилією