xcounter
#

А як Латвія зможе дати Україні зенітки NBS MANTIS, якщо в неї самої нема

5804
Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Німецька зенітна система MANTIS, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Можливо, тут буде мова про нову та цікаву схему військової допомоги нашій країні

Прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліна сьогодні в своєму профілі на Twitter оголосила про виділення нового пакету допомоги для України, в якому зокрема вказується про намір передати для ЗСУ "зенітні системи NBS", ну і також – безпілотники та інші "матеріально-технічні ресурси". Саме через абревіатуру NBS могла виникнути певна плутанина, бо після цього деякі наші ЗМІ почали писати про те, що Латвія збирається передати нам зенітні системи MANTIS, які зараз є лише в бундесверу та армії Словаччини.

З однієї сторони сам варіант того, що Латвія в теорії могла би поставити нам настільки сучасні зенітні артсистеми, виглядає доволі привабливим. Але з іншої сторони, тут необхідно розібратись в нюансах цієї історії.

Читайте також: Ізраїльська САУ Atmos продовжує крокувати Латинською Америкою і замовляється Бразилією

Давайте почнемо із того, що формально сама Латвія взагалі не має на озброєнні зенітно-артилерійські системи MANTIS німецького виробництва. Якщо заглянемо в довідник The Military Balance 2023, то за його даними на початок минулого року сама Латвія мала на озброєнні лише 24 зенітні гармати Bofors L/70. І про купівлю систем MANTIS в Німеччини для латвійських збройних сил у відкритому доступі нічого не було.

На цьому тлі логічним може виглядати припущенням, що Латвія в цьому пакеті допомоги може передати нам саме зенітні гармати Bofors L/70. Тим більш, що на початку 2023 року такі самі зенітки для ЗСУ передавала Литва, тому розширення наявності за рахунок Латвії. Але з іншої сторони, тут може збивати з пантелику абревіатура NBS, яку вжила очільниця латвійського уряду. Бо NBS має лише таку розшифровку – Nächstbereichschutzsystem, і це саме німецькою мовою.

На цьому тлі не хотілось би відкидати варіант, що Латвія таки має намір поставити Україні німецькі зенітно-артилерійські системи MANTIS. Але якщо це справді так, то це означає, що ми можемо побачити доволі незвичайну схему для підсилення нашої протиповітряної оборони.

Річ у тім, що на даний момент зенітно-артилерійські системи MANTIS мають на озброєнні лише дві країни – Словаччина (дві батареї по 6 зенітних гармат в кожній) та Німеччина (той же The Military Balance 2023 вказує цифру 12). Навряд чи варіант викупу таких зеніток в Словаччині розглядається взагалі, але й і варіант того, що Латвія викупатиме MANTIS напряму в Німеччини виглядає неймовірним, хоча й водночас бажаним.

Коротко нагадаємо, щоMANTIS може збивати повітряні цілі на дистанції до 3 км, темп стрільби складає також 1000 пострілів на хвилину; до складу батареї входить 6 артустановок, які розподіляються на 3 вогневі модулі.

Передача німецьких комплексів MANTIS словацьким ВПС, 24 жовтня 2023 року, фото – Міноборони Словаччини
Читайте також: РФ мала "Искандер-М" з касетною БЧ ще до 2022 року, це не нова розробка