xcounter
#

РФ мала "Искандер-М" з касетною БЧ ще до 2022 року, це не нова розробка

2283
Ракета 9М723 ОТРК "Искандер", фото ілюстративне
Ракета 9М723 ОТРК "Искандер", фото ілюстративне

Але це підкреслює, що ворог перейшов нову межу із небезпечною зброєю проти цивільних

В соцмережах з’явилось відео, яке демонструє спрацювання касетної бойової частини рашистської балістичної ракети 9М723 ОТРК "Искандер-М" під час удару по Одесі 29 квітня 2024 року. На даний момент відомо, що в підсумку загинуло 5 осіб та ще 28 постраждало. Окремий шок викликало те, що рашисти застосували "Іскандер" з касетним спорядженням для удару по зоні, де були виключно цивільні громадяни, ворог явно міг сподіватись на масовість жертв.

До цього моменту не було повідомлень про те, щоб росіяни застосовували ракети "Искандер" із касетним спорядженням для обстрілів цивільної інфраструктури України. Тому може здаватись, що такого типу ракети є новою і до цього невідомою розробкою ворога. Але це не так.

Читайте також: РФ готує до спуску на воду два кораблі для Чорноморського флоту, один з них - носій ракет "Калибр"

На жаль, у рашистських довідкових матеріалах зразка ще до лютого 2022 року заявлялось, що балістичні ракети 9М723 до ОТРК "Искандер" можуть мати одразу кілька варіантів касетного спорядження:

  • об’ємно-детонуюче;
  • касетна БЧ із боєприпасами, що здатні прицілюватись самостійно;
  • касетна БЧ із уламковими елементами неконтактного підриву;
  • касетна БЧ із уламково-кумулятивними елементами.

При цьому заявлялось, що розкриття самої боєголовки із касетним спорядженням відбувається на висоті 1400-900 метрів над ціллю, а безпосередній підрив бойових елементів відбувається на висоті 10-6 метрів над ціллю.

Наскільки масовими у рашистів можуть бути "Іскандери" із касетним спорядженням, у відкритому доступі даних нема.

Зображення ілюстративне

Натомість, у відкритому доступі можемо знайти вказівку про те, що Вірменія у війни за Карабах у 2020 року застосувала для удару по Азербайджану мінімум дві ракети ОТРК "Искандер-М" у касетному спорядженні. Відповідні уламки виявили та публічно показали азербайжанські військові.

При цьому, що цікаво, рашистський "Центр анализа стратегий и технологий" в своєму неофіційному блозі bmpd писав, що РФ поставила Вірменії по факту серійну версію ОТРК "Искандер-М" із дальністю 500 кілометрів, а не експортну "Искандер-Э" із заявленою дальністю 280 кілометрів.

Тут варто нагадати, що на початку січня 2024 року були повідомлення про те, що РФ працює над касетною БЧ під надзвукову крилату ракету Х-32. Defense Express тоді в окремій публікації пояснював, що це може означати, і до чого готуватись. Однак на даний момент не фіксувались випадки використання рашистських Х-32 із касетним спорядженням для ударів по Україні.

Балістичні ракети комплексу "Искандер", застосовані Вірменією під час війни за Карабах в 2020 році, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Україна отримає другу із двох замовлених батарей "шахідобійок" Skynex, а їх треба більше