xcounter
#

Швеція таки вирішила замовити ще один AWACS GlobalEye, бо віддає Україні два Saab 340 AEW&C

4185
Фото — Saab
Фото — Saab

Saab отримало нове замовлення на свій новітній AWACS, втім, поки що йдеться про один додатковий літак

Компанія Saab на своєму офіційному сайті оприлюднила повідомлення про підписання контракту зі шведським Управлінням оборонного матеріального забезпечення (FMV) на постачання військовим цієї країни вже третього літака дальнього радіолокаційного виявлення та управління GlobalEye (шведське позначення S106). Вартість контакту — 2,6 млрд шведських крон (240 млн доларів), терміни поставки заявлені з 2024 по 2029 роки.

"Ми пишаємося тим, що зробимо свій внесок в оборону Швеції, випустивши ще один літак GlobalEye, який забезпечить унікальну ситуаційну обізнаність про обстановку, а також можливість виявлення та попередження про потенційні загрози у повітрі, на морі або ж на суші", — відзначив президент і гендиректор компанії Мікаель Йоханссон.

Читайте також: Швеція хоче поставити Hellfire на CB 90, для ЗСУ таке теж треба

Варто відзначити, що цей контракт базується на опціоні згідно з угодою від червня 2022 року, тоді Saab отримала контракт на два літаки GlobalEye за 7,3 млрд шведських крон (680 млн доларів) з поставками, запланованими на 2027. І також йшлося про опціон на ще два додаткові літаки. Наразі невідомо, чи планує Швеція згодом дозамовити ще й четвертий літак (хоча раніше повідомлялося про плани дозамовити два літаки, а не один).

Saab GlobalEye — це дійсно сучасна машина, створена на базі канадського Bombardier Global 6000. Він оснащений оновленою РЛС Erieye ER, офіційна заявлена дальність перевищує 650 км, за різними оцінками вона може бути на рівні 775 км.

І також під фюзеляжем цей AWACS має радіолокаційну станцію Seaspray 7500Е, яка допоможе йому якнайкраще виявляти морські цілі на відстані аж до 590 км. Крім того, літак ДРЛВ GlobalEye оснащений комплексами РТР і РЕБ і за потреби може мати оптико-електронну станцію.

Нагадаємо, раніше цього року стало відомо, що Швеція у рамках оборонної допомоги передасть Україні одразу два літаки AWAC ASC-890, більш відомий під позначенням Saab 340.

Читайте також: Літак ASC 890, Saab 340 AEW&C, від Швеції: що він може та чому це дійсно надважливо для F-16