xcounter
#

Що вміє літак ДРЛВ GlobalEye від Saab, на який Швеція замінює ASC 890 передні до України

GlobalEye Saab
GlobalEye Saab
16881

Один літак GlobalEye коштує близько 400 млн доларів та має одразу дві РЛС, одна з яких бачить у півтора раза далі ніж попередня версія

Одразу під час оголошення рекордного пакета допомоги від Швеції розміром 1,16 мільярда євро із, як згодом виявилось, все ж двома літаками далекого радіолокаційного виявлення ASC 890 (відомі також, як Saab 340 AEW&C та S-100B Argus), міноборони країни повідомило про прискорення вводу до експлуатації Saab GlobalEye (також відомий, як S106). А також про додаткове замовлення ще двох таких машин на додачу до двох замовлених у червні 2022 року.

Зазначимо, що попри заяву про прискорення, це не означає, що Швеція отримає ці літаки "завтра". Бо за планом дві машини, на які було витрачено 7,3 млрд шведських крон (приблизно 800 млн доларів), мають бути передані у 2027 році.

Читайте також: Чому "атака" КНДР повітряними кулями зі сміттям по Південній Кореї - це не так смішно
Saab GlobalEye
Saab GlobalEye

А на фоні цього цілком можливо звернути увагу не те, чим GlobalEye відрізняється від ASC 890, бо, на перший погляд, мова йде лише про літак. Бо ASC 890 створений на базі Saab 340, а GlobalEye на канадському Bombardier Global 6000 чи 6500, а РЛС нібито візуально не змінилась.

ASC 890
ASC 890

Але звісно справа не лише у літаку. Хоча можливості Bombardier Global 6000 значно ширші за Saab 340. І літак ДРЛВ на базі реактивного бізнес-джета може знаходитись у повітрі понад 11 годин замість задекларованих для ASC 890 понад 5 годин.

Справа у тому, що GlobalEye отримав оновлену РЛС Erieye ER, яка має кращі характеристики щодо дальності виявлення цілі, роботи за складних завад та виявлення малорозмірних цілей на більших відстанях. Щодо дальності, то офіційно Saab зазначає, що інструментальна дальність РЛС значно перевищує 650 км, проти 450 км у минулій версії Erieye. Також існують неофіційні оцінки, що вона становить 775 км.

Офіційно Saab також наводить доволі красномовний приклад - маловисотну ціль на висоті 200 футів (61 метр) GlobalEye, який знаходиться на висоті 35 тисяч футів (10 668 метрів) бачить на відстані 458 км. Тобто вказана просто дальність радіогоризонта. І на фоні цього дані щодо інструментальної дальності у 775 км вже не викликають здивування. Окрім того, задекларовано виявлення наземних цілей за допомогою цієї РЛС.

Також у GlobalEye більше інструментів, бо під фюзеляжем у нього ще одна РЛС Seaspray 7500Е від Leonardo, яка вже "заточена" виключно на морські цілі на дальності до 590 км. У літак також інтегровано комплекси радіотехнічної розвідки та радіоелектронної боротьби, а за бажанням замовника може бути додана оптико-електронна станція.

Окрім того, доволі значні зміни пройшли у питанні інтеграції літака у загальну систему автоматичної обробки та обміну інформацією. І загалом GlobalEye має значно більший функціонал за ASC 890.

Читайте також: США замовили першу партію нових протикорабельних ракет Joint Strike Missile, які мають замінити Harpoon