xcounter
#

США замовили першу партію нових протикорабельних ракет Joint Strike Missile, які мають замінити Harpoon

1898
Joint Strike Missile
Joint Strike Missile

Joint Strike Missile - авіаційна протикорабельна ракета, яка створена на базі Naval Strike Missile

Міноборони США офіційно оголосило про укладання контракту із норвезькою компанією Kongsberg контракту із твердою граничною вартістю до 141 млн доларів на постачання нових протикорабельних ракет повітряного базування Joint Strike Missile. Ця ракета є повітряною версією відомої ракети Naval Strike Missile, яка створена за технологією стелс та має дальність ураження цілей до 185 км при вазі бойової частини 125 кг.

Але у повітряній версії JSM дальність ракети збільшена, за різними оцінками, залежно від профілю польоту, до 560 км. Також, попри те, що NSM вже відрізнялась малими габаритами з довжиною 3,48 метра (без прискорювача) її форму все одно прийшлось трохи змінити.

Читайте також: Антидроновий комплекс на базі FPV: чому це не так просто, як здається

Строк виконання контракту визначений до 31 серпня 2026 року, а кількість ракет залишається невідомою. Водночас у бюджетному запиті Пентагона на 2024 рік було вказано намір закупити 268 таких ракет із планом отримувати протягом п'яти років, по роках: 48, 50, 54, 57 та 59 ракет.

І загалом це означає початок процесу отримання американською авіацією ракети, яка у перспективі має замінити відому протикорабельну Harpoon. Причини ж вибору Joint Strike Missile доволі прагматичні - вона влазить у внутрішній відсік озброєння F-35, що дозволяє не втрачати малопомітність під час проведення операцій з її використанням.

Бо попри існування ще однієї та більш далекобійної протикорабельної ракети AGM-158C LRASM у неї є один недолік - F-35 може її нести лише на зовнішніх пілонах. І попри те, що LRASM все одно є стелс-ракетою, вона все одно може робити винищувач більш помітним.

F-35 AGM-158C LRASM
F-35 з AGM-158C LRASM (рендер)

Також слід зазначити ще одну особливість ракет Joint Strike Missile - можливість уражати не лише кораблі, а бити й по наземних цілях. Тобто мова йде про універсальну крилату ракету, яка також конкурує з AGM-158 JASSM, на базі якої було створено вже протикорабельну LRASM. Але перевагою JSM знову є те, що вона може розміщуватись у внутрішніх відсіках.

Для доповнення картини слід додати те, що морська Naval Strike Missile вже активно прописалась у ВМС США і замінює Harpoon. Вона входить у перелік озброєння кораблів прибережної зони типу Independence та Freedom, а також має бути вставлена на фрегати типу Constellation, перший з яких був закладений у квітні 2024 року, хоча у стрій він вступить не раніше 2029 року. Окрім ВМС США саме Naval Strike Missile використовується у Корпусі морської піхоти США у наземних безпілотних комплексах берегової оборони NMESIS із планом на 100 таких засобів.

А поки США лише розгортають нову для себе протикорабельну ракету норвезький Kongsberg буде працювати разом із німецькими Diehl та MBDA над Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing - надзвуковою далекобійною ракетою, яка має прийти на заміну Naval Strike Missile

Читайте також: Поставки F-35 можуть поновитися у липні, але це поки що доволі сміливий та ризикований прогноз