xcounter
#

Над заміною ракети NSM норвезький Kongsberg буде працювати разом із німецькими Diehl та MBDA

4827
3SM Tyrfing
3SM Tyrfing

Нова розробка під назвою Super Sonic Strike Missile (3SM) Tyrfing - надзвукова далекобійна ракета, яка має прийти на заміну Naval Strike Missile

Норвезька оборонна компанія Kongsberg повідомила про укладання договору з німецькими компаніями Diehl Defense та MBDA Deutschland про спільну розробку нової ракети Super Sonic Strike Missile, яка має скорочену назву 3SM Tyrfing.

Як зазначено у повідомленні, Kongsberg залишає за собою положення головного виконавця робіт, результатом якої має стати поява цієї високотехнологічної, маневреної надзвукової ударної ракети великої дальності. Яка спочатку має посилити збройні сили Норвегії та Німеччини, а вже потім стане доступна для експорту.

Читайте також: Росіяни заявляють про створення 13 штурмових бригад, яка їх структура

Варто зазначити, що анонс тісної співпраці над 3SM Tyrfing, під назвою Future Naval Strike Missile, саме з Німеччиною був зроблений норвезьким урядом у листопаді 2023 року. При цьому з акцентом на тому, що нова розробка має доповнити Naval Strike Missile, яка зараз є одним із бестеслерів, на ринку протикорабельних ракет. Хоча вочевидь мова йде про заміну.

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile

І слід зазначити, що ця ракета була розроблена у 2000-х роках і почала серійно вироблятися лише у 2011 році. Саме тому на створення 3SM Tyrfing закладається доволі значний строк - до 2035 року. І хоча жодних даних щодо нової розробки немає, вже у назві криється її головна особливість - надзвуковий політ.

Але додаткова складність буде у тому, що скоріш за все розробити цю ракету необхідно буде у доволі малих габаритах, які співставні із NSM: довжина у 3,95 метра. А справа в тому, що такі габарити дозволили її встановити не лише на фрегати класу Fridtjof Nansen, а й на ракетні катери класу (корвети) Skjold.

Skjold
Skjold

Також зазначимо, що Tyrfing - це назва меча зі скандинавської міфології, який належав Свафрламі, міфічному конунгу Гардаріки, який був онуком Одіна.

Читайте також: Російські пілоти знову відбомбились по Бєлгороду, бомба впала у 50 метрах перед житловим комплексом