xcounter
#

У США кажуть, що один з їхніх нових фрегатів затримується вже не на один, а на три роки

3510
Зображення від U.S. Navy
Зображення від U.S. Navy

Проблеми такої затримки вже доволі типові — питання постачальників, а також пошук кваліфікованої робочої сили

Видання USNI News розповідає, що головний корабель нового класу фрегатів з керованими ракетами, що будується для Військово-морських сил США, може затриматися аж на три роки — якщо спершу його планували поставити у 2026 році, то тепер строки перенесли на "не раніше 2029 року". Йдеться про фрегат USS Constellation (FFG-62), що будується на корабельні Fincantieri Marinette Marine у Вісконсині.

Відзначається, що про нові строки стало відомо у рамках 45-денної перевірки суднобудівництва, яку раніше анонсував міністр служби Карлос Дель Торо, і окрім проблем з фрегатом Constellation, затримки також зафіксували і в низці інших програм, наприклад, атомного підводного човна з балістичними ракетами типу Columbia, відзначають в USNI News.

Читайте також: Операція проти єменських хуситів - як стрес-тест, що він виявив для Данії

У короткому резюме відзначається, що є проблеми з постачальниками комплектувальних частин, ланцюжками постачань, а також складнощі з пошуком кваліфікованих працівників як головні фактори, що впливають на затримку у рамках тих чи інших програм суднобудівництва.

Стосовно фрегата Constellation (FFG-62), то ще до публікації огляду, у січні цього року, повідомлялося про затримку щонайменше у рік через проблеми з кадрами, а також доопрацюванням конструкції корабля — річ у тім, що проєкт фрегата базується на проєкті кораблів FREMM від Fincantieri Marinette Marine, і станом на початок року він не є повним. Також відзначалося питання зміни ролей між головними підрядниками та субпідрядниками.

І, наприклад, якщо раніше дизайн Constellation мав близько 85% спільного з оригінальним проєктом FREMM, то зрештою внаслідок змін цей показник впав до менш як 15%, що ускладнило пошук робочої сили. Водночас такі серйозні зміни у порівнянні з оригінальним проєктом пояснюються вимогами NAVSEA, зокрема щодо стандартів живучості. Нагадаємо, що фрегат Constellation був замовлений у квітні 2020 року, а закладка судна відбулася у серпні 2022 року.

Читайте також: На фрегаті Данії ледь не вистрілив Harpoon, і це каже про суттєву проблему для НАТО