xcounter
#

На фрегаті Данії ледь не вистрілив Harpoon, і це каже про суттєву проблему для НАТО

3618
Пуск Harpoon, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск Harpoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або чому треба звертати увагу не тільки на наявні сили та засоби, але й на їх стан також

Якщо до цього моменту поняття "данський флот" могло виглядати як синонім чогось максимально абстрактного, то на цьому тижні ВМС Данії уже вдруге потрапляють в стрічку новин, але обидва інфоприводи виглядають максимально некомпліментарно.

В першому випадку йшлось про те, що один із фрегатів ВМС Данії по суті не витримав стрес-тесту під час збиття дронів єменських хуситів у Червоному морі. А тепер – що на іншому данському фрегаті Niels Juel раптово спрацював стартовий двигун в одній із протикорабельних ракет Harpoon, і хоча сама ПКР не вийшла із пускової, через саму ракетну небезпеку довелось перекривати значну частину Скагерракської протоки, що сполучає Балтійське та Північне моря.

Читайте також: Німеччина шукає "боєздатні" сили і реформує командування
Зона, де відбувся епізод із самовільним спрацюванням стартового двигуна Harpoon на фрегаті Niels Juel

Як випливає наприклад із публікації порталу The Drive, наразі зберігається загроза, що цей дефектний "Гарпун" таки може самовільно відстрілятись із данського фрегата Niels Juel. Тому цей корабель відвели пункт базування "Корсер" (Korsør) на острові Зеландія, а навколо стоянки було перекрито зону радіусом до 7 кілометрів, та висотою в 1 кілометр.

Там цей фрегат далі чекатиме прибуття технічних спеціалістів, які знайдуть, як деактивувати дефектний Harpoon та зняти ймовірну загрозу для судноплавства в цьому районі.

Але тут окрема гірка іронія полягає в тому, що цей інцидент із самовільним спрацюванням стартового двигуна на ПКР трапився під час масштабних навчань данських ВМС, що зараз відбуваються в Балтійському морі. Ну і також – що це відбулось уже після того, як командувач збройних сил Данії подав у відставку вже через епізод після виходу із строю фрегата після місії в Червоному морі.

Ще окрема проблема полягає в тому, що військово-морські сили однієї з країн НАТО вимушені не просто чекати тривалий час, поки їх технічні спеціалісти прибудуть на місце вирішити проблему із потенційно небезпечною ПКР на борту фрегата.

Схоже, тут проблема навіть в тому, що в цій ситуації не виникла опція скористатись оперативною допомогою від флотських спеціалістів країн-сусідів по НАТО (у всякому випадку, саме тих, що можуть працювати із ракетами "Гарпун").

Тут складно загалом судити про причини, які привели до цієї історії. Але можна виділити головний акцент – при підрахунках потенціалів сторін слід завжди враховувати не тільки наявну кількість сил та засобів, але й також те, у якому фактичному стані вони можуть бути.

Данський фрегат Niels Juel із проблемною ПКР, пришвартований на базі Korsør, весна 2024 року, фото - Danish Armed Forces
Читайте також: У Чехії затвердили закупівлю понад 100 Leopard 2 на понад 2 млрд євро