xcounter
#

Німеччина шукає "боєздатні" сили і реформує командування

2300
Всі фото — Bundeswehr
Всі фото — Bundeswehr

І також планують розширити департамент кіберінформації з урахуванням потреб та вимог сучасної війни

Очільник оборонного відомства Німеччини Борис Пісторіус вчора, 4 квітня, оголосив про плани країни щодо оптимізації та реорганізації військового командування країни, яке буде проходити у рамках зусиль з підвищення боєздатності збройних сил країни-члена НАТО.

Німеччина після лютого 2022 року прийняла рішення про різке збільшення витрат на оборону, а минулого року Пісторіус взявся за реорганізацію Бундесверу після тривалого ігнорування цієї складової і в листопаді закликав до перегляду структури служби, нагадують у виданні Defense News.

Читайте також: У Чехії затвердили закупівлю понад 100 Leopard 2 на понад 2 млрд євро

Звичайно, що причиною є ймовірність нападу РФ в майбутньому на країну чи країни НАТО — і Пісторіус вже неодноразово заявляв, що німецькі збройні сили мають бути "боєздатними". "Я поважаю той факт, що деякі мають труднощі з цим словом, але я також відмічаю, що у більшості з них немає проблем зі змістом, який стоїть за ним", — відзначив він у розмові з журналістами.

Щодо плану реформування Пісторіуса, то відзначається, що зараз Бундесвер має два командних центри, один з яких відповідає за планування і проведення розгортання за кордоном, а інший — вже за організацію оборони безпосередньо країни. Водночас міністр оборони Німеччини хоче створити єдине "оперативне військове командування", яке, по-перше, має усунути дублювання а, по-друге, дозволить швидше приймати рішення.

Водночас департамент "кіберінформації", що відповідає за боротьбу із кіберзагрозами, захист електронної інфраструктури, аналіз таких гібридних загроз, як дезінформація тощо, буде розширено. Він офіційно стане четвертим родом сил разом з армією, повітряними силами та військово-морським флотом. Загалом Пісторіус підкреслює "завдання перезавантаження Бундесверу для нових та старих місій — захисту країни та Альянсу".

У виданні нагадують, що у 2022 році канцлер Німеччини Олаф Шольц у рамках обіцянки збільшити витрати Німеччини на оборону до показника у 2% від ВВП затвердив бюджет у 100 млрд євро як спецфонд для модернізації німецького війська. Водночас залишається незрозумілим, як Німеччина буде діяти після вичерпання цього фонду, це буде ймовірно у 2027 році. "І хоча із замовленнями на нову військову техніку спостерігається прогрес, парламентський комісар з військових питань заявив минулого місяця, що у Бундесверу "досі надто мало всього", — підсумовують у виданні.

Раніше Defense Express розповідав, що НАТО має обрати нового генерального секретаря. Про те, чому цей вибір — ще та "Гра престолів", можете дізнатися в окремому матеріалі.

Читайте також: Неймовірно, але Конгрес США навіть своїм військовим не дає $11 млрд на оборону від Китаю