xcounter
#

Неймовірно, але Конгрес США навіть своїм військовим не дає $11 млрд на оборону від Китаю

3227
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder в Тихому океані, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder в Тихому океані, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

Ще один парадокс полягає в тому, що сам Пентагон не приділяє цьому питанню належної уваги

Уже звичними, на жаль, виглядають новини про те, що Конгрес США вкотре відкладає час ймовірного голосування за пакет військової допомоги для України на 60 мільярдів доларів. І на цьому тлі губиться окремий парадокс в тому, що Конгрес через внутрішньополітичні особливості, м’яко кажучи, не поспішає задовольняти запити власних військових на стратегічні цілі самих США, пов’язаних із роллю найбільш потужної на даний момент держави у світі.

Спочатку мова була про те, що в бюджеті США нема 1,5 мільярда доларів на запчастини аж до 514 літаків, головним чином F-16. А тепер стало відомо про ще більш епічну історію.

Читайте також: Де Німеччина може шукати та знайти Patriot для України
F-16 американських ВПС на технічному обслуговуванні, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force

Портал Defense News пише про те, що американські законодавці систематично не задовольняють заявки від Індо-Тихоокеанського командування на заходи, пов’язані з підготовкою до можливої війни проти Китаю.

Специфіка цього театру бойових дій пов’язана із тим, що треба терміново будувати більше інфраструктури для сил США. Бо якщо наприклад у випадку вторгнення КНР на Тайвань американські кораблі рушатимуть із своїх баз на Алясці чи Гавайїв до місця бойових дій, їм на шлях знадобиться понад 2 тижні, а за цей час може все уже скінчитись. Відповідно, пункти базування треба розмістити ближче до місця потенційних боїв.

Не кажучи вже про те, що в рамках підготовки до бойових дій необхідно накопичити відповідну кількість озброєнь, як уже наявних, так і перспективних.

Схема перспективного посилення протиракетної оборони острову Гуам, зображення від Missile Defense Agenсy

Ці приготування відповідно відбиваються на кошторисі, який Індо-Тихоокеанське командування ЗС США просить в Конгресу на зміцнення оборони від Китаю. Якщо на 2021 рік запит складав 4,7 мільярди доларів, то в 2024 році – уже 26,5 мільярди доларів. Але от далі якраз починається найбільш специфічне – із цієї суми на 2024 рік наразі Конгрес не погодив фінансування на 11 мільярдів доларів, або майже половину від всього запиту.

Як випливає із тексту публікації Defense News, цей парадокс можна пояснити тим, що тут сам Пентагон демонструє інертність в плані лобіювання коштів, а конгресмени просто не хочуть вникати, на що саме військові просять гроші, тому автоматично відмовляють.

Які б тут не були справжні мотиви, це все рівно специфічний парадокс в тому, коли США починають системно недофінансовувати власні оборонні потреби, хоча і мають на це відповідний ресурс.

Батарея ракетного комплексу середньої дальності Typhon, який також може запускати зенітні ракети SM-6, липень 2023 року, фото – U.S.Army
Читайте також: Як ЗСУ використовують танки M1 Abrams проти рашистів біля Авдіївки