xcounter
#

Морпіхи США купили понад 100 дронів під ракети NSM, тепер хочуть такі ж під Tomahawk

2734
Безпілотний протикорабельний комплекс NMESIS Корпусу морської піхоти США, серпень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Безпілотний протикорабельний комплекс NMESIS Корпусу морської піхоти США, серпень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що в своїх закупівлях планують американські морпіхи, і які системи хочуть мати в першу чергу

Корпус морської піхоти США на 2025 фінансовий рік подав запит в обсязі 4,2 мільярди доларів на закупівлю наземних систем та ще 3 мільярди доларів на дослідницькі роботи.Для порівняння, на 2024 фінансовий рік американські морпіхи на закупівлю наземних систем подавали запит на 4 мільярди доларів.

В своїх закупівлях КМП США виходитиме із програми модернізації Force Design, та хоче зосередитись на покращенні можливостей виявлення та ураження цілей. Про це пише портал Defense News.

Читайте також: Польща отримала дозвіл на рекордну 821 крилату ракету JASSM-ER з дальністю 900 км

Зокрема зазначається, що в рамках свого запиту на фінансування американські морпіхи планують припинити закупівлю наземних безпілотних систем NMESIS під протикорабельні ракети NSM – на 2025 фінансовий рік передбачена закупівля "нуль" таких наземних дронів, порівняно із 97 одиниць на 2023 фінансовий рік та 24 одиниці на 2024 фінансовий рік.

При цьому не зазначається, скільки по факту наземних дронів NMESIS під ракети NSM уже отримала морська піхота США.

Натомість, із наступного фінансового року КМП США хоче приступити до закупівлі безпілотної системи під індексом Long Range Fires Launcher (LRFL), котра має подібну до NMESIS конфігурацію, але розрахована під крилату ракету Tomahawk у наземній версії. На 2025 фінансовий рік подано запит на 8 таких систем, і ще на 46 одиниць LRFL протягом 20262-2031 років.

Long Range Fires Launcher (LRFL) під Tomahawk, липень 2023 року, фото — USMC

У випадку з обома системами не розкривається загальні очікувані затрати та вартість кожного із цих дронів окремо. Цікаво, що при цьому КМП США подав запит на фінансування під закупівлю 22 крилатих ракет Tomahawk та ще 90 протикорабельних ракет NSM саме під ці роботизовані системи.

Крім того, американські морпіхи просять також 51,4 мільйона доларів на програму модернізації своїх радарів AN/TPS-80, 810,3 мільйони доларів на закупівлю 80 амфібій із 30-мм гарматами, 340,5 мільйонів доларів на закупівлю 674 тактичних автомобілів JLTV та 340 причепів до них, та 180 мільйонів доларів на закупку неназваної кількості систем протиповітряної оборони малої дальності MADIS.

Про характеристики безпілотних систем NMESIS під ракети NSM та LRFL під "Томагавк" Defense Express розповідав у окремих публікаціях.

Читайте також: Рашисти ймовірно почали ставити на Shahed-136 блоки навігації DGPS: що це може означати